Zonnepark Mariënhoeve

Na een lange voorbereiding gaat nu Zonnepark  Mariënhoeve  van start. Het blijkt dat er op de judohal en de nieuwe multifunctionele hal in totaal 1890 panelen geplaatst kunnen worden. In de zomer van 2016 was de haalbaarheidsstudie gereed. Inmiddels is op 17 november 2016 de intentieovereenkomst met gemeente en stichting Wijksport getekend om ook daadwerkelijk aan de gang te gaan. Er is gekozen voor de zogenaamde “Regeling Verlaagd Tarief” (Postcoderoosregeling): leden die in het postcodegebied wonen waar de installatie staat èn de mensen in de aangrenzende postcodegebieden investeren gezamenlijk in een zonnestroominstallatie en hoeven dan over de stroom die door “hun” panelen is opgewekt geen energiebelasting te betalen. Dat scheelt meer dan een slok op een borrel want die belasting is momenteel ongeveer 12 cent per kWh. Die postcoderoos betekent in ons geval dat iedereen in de gemeente (en omstreken) mee mag investeren. We gaan voor Mariënhoeve een aparte coöperatie oprichten. De installatie zal een vermogen hebben van ongeveer 510 kW (4 x zo groot als de Stroomfabriek) en per jaar circa 430.000 kWh opleveren. Het projectrendement (IRR) zal ongeveer 4% bedragen.

Meer informatie over Zonnepark Mariënhoeve vind je in het Informatie Memorandum, zie onder bij "meer weten?" Ook hebben we antwoord proberen te geven op de meest gestelde vragen. Je kan ook gelijk meedoen. Blijf op de hoogte van de vorderingen via de NieuwsbriefFacebook en deze website!

Meer weten?

Zonnepark Mariënhoeve is een zogenaamd postcoderoosproject. Dat is een vrij ingewikkelde regeling die de Rijksoverheid bedacht heeft om het zelf opwekken van duurzame energie te bevorderen. Zo kan je toch profiteren van zonne-energie ook al heb je zelf geen geschikt dak. Lees er alles over in het Informatie Memorandum.

Doe mee!

Wil je panelen reserveren: klik hier . Wil je een afspraak maken voor een oriënterend gesprek in de centrale hal van het Huis van de Gemeente, Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede? Bel met 06 1249 2247 of mail naar info@ewec.nl 

Nog vragen?

Omdat de Postcoderoosregeling die we voor Mariënhoeve gebruiken best wel ingewikkeld is hebben we een document gemaakt met de meest gestelde vragen. Mocht het antwoord op jouw vraag ontbreken geef dan even een seintje of bel (06 1249 2247).

Ondertekening intentieverklaring

Tijdens het Energiecafé van de EigenWijkse Energie Coöperatie op donderdag 17 november 2016 werd de intentieverklaring ondertekend om op Mariënhoeve bijna 2000 zonnepanelen te leggen. Onder goedkeurend oog van Marjan Minnesma tekenden wethouder Hans Marchal (namens de gemeente Wijk bij Duurstede), Henk Muis (namens de EigenWijkse) en Erik van de Kant (namens stichting Wijksport). Daarvoor hadden de bijna 100 aanwezigen anderhalf uur aandachtig geluisterd naar het indringende betoog van Minnesma. Ze liet zien hoe we sneller meer meters kunnen maken om de rampzalige gevolgen van ons veranderende klimaat nog op tijd af te wenden.

Sinds 2007 is Marjan Minnesma directeur van Urgenda. Ze is onder meer bekend vanwege de rechtszaak die ze aanspande tegen de Nederlandse staat omdat die volgens haar en haar medestanders te weinig doet om haar onderdanen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ze heeft deze rechtszaak gewonnen en daarmee de overheid gedwongen om meer daadkracht te tonen.

Minnesma ziet een belangrijke rol voor coöperaties, zoals de EigenWijkse Energie Coöperatie, in enerzijds energie besparen en anderzijds duurzame energie produceren. Ook kan de coöperatie verbindend werken in de samenleving en een rol vervullen bij het uitvoeren van het Milieubeleidsplan van de gemeente Wijk bij Duurstede. Als de gemeenteraad dit unaniem aangenomen Milieubeleidsplan serieus neemt en inderdaad in 2030 klimaatneutraal wil zijn, moeten we zo snel mogelijk grote stappen zetten.

De voorgenomen zonnepanelen op Mariënhoeve passen in dit verhaal. Hoewel er nog veel meer moet gebeuren is de ondertekening van de intentieovereenkomst weer een mooie stap op weg naar een klimaatneutraal Wijk bij Duurstede.