Subsidies en energiebesparende maatregelen
Wil je je als particulier oriënteren op kleine of grote energiebesparende maatregelen, dan is de website van Milieucentraal een mooi startpunt. Klik hier!
Ben je als woningeigenaar van plan te investeren in energiebesparende maatregelen, dan is het interessant te kijken naar de subsidiemogelijkheden volgens de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Bij investeringen in isolatiemaatregelen, aanschaf van bepaalde apparaten (zie onder) of bij aansluiting op een warmtenet kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie die flink kan oplopen.
Voor alle maatregelen geldt dat geen subsidie wordt verstrekt bij doe-het-zelf activiteiten.
Als woningeigenaar kun je al subsidie aanvragen voor één duurzaamheidsmaatregel. De subsidie is dan wel een lager percentage dan bij het combineren van twee of meer maatregelen (die je dan binnen twee jaar van elkaar moet nemen). De duurzaamheidsmaatregelen waar subsidie op van toepassing kan zijn:
- Hoogrendementsglas HR++ en Triple-glas, kozijnpaneel of isolerende deur
- Gevelisolatie
- Dakisolatie of zoldervloerisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Vloerisolatie en/of bodemisolatie
- Aanschaf zonneboiler
- Aanschaf warmtepomp
- Aansluiting op een warmtenet
- Aanschaf elektrische kookplaat
Let op! Vanaf 2024 is de subsidieregeling voor monumenten toegankelijker en soepeler, waardoor meer monumenten voor isolatiesubsidie in aanmerking komen. Daarnaast geldt extra subsidie voor zgn. biobased isolatiematerialen (bijv. vlas of vezelhennep).
Wil je meer weten over de mogelijkheden van subsidie, de bedragen en de voorwaarden, klik dan hier.
Voor VVE’s is er een aparte isolatieregeling. Klik hier! Wil je samen met andere woningeigenaren woningen verduurzamen. Dan is de Subsidieregeling procesondersteuning opschaling renovatieprojecten (SPOR) misschien een goed idee. Klik voor meer informatie op SPOR !
In bovenstaand rijtje ontbreken de zonnepanelen, want daar wordt geen subsidie op verstrekt. Indirect wel, want de 21% BTW op zonnepanelen is geheel afgeschaft. Daarnaast geldt de zgn. salderingsregeling waarbij bijvoorbeeld de opbrengst van in de zomer teveel ontvangen zonne-energie in de winter kan worden gebruikt . De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan heeft de politiek onlangs besloten! Wil je meer uitleg over investeren in zonnepanelen of de salderingsregeling, klik dan hier .
Energiebespaarleningen
Naast subsidies zijn er ook mogelijkheden om geld relatief goedkoop te lenen voor je energiebesparende maatregelen. Kijk bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek naar de mogelijkheid om extra geld te lenen voor duurzaamheidsmaatregelen. Daarnaast zijn er speciaal leningen in het leven geroepen voor financiering van duurzaamheidsmaatregelen tegen een aantrekkelijke rente vanaf 1,5 %. Zie bijvoorbeeld de uitleg van Milieucentraal over energiebespaarleningen (klik hier) . Ben je van plan zo’n lening af te sluiten raadpleeg dan bijvoorbeeld deze website: Nationaal Warmtefonds (klik hier). Let op! Voor huishoudens met een gemeenschappelijk inkomen onder de €60.000.- is er een speciale lening met 0 % rente. Ook voor huishoudens die vanwege schulden normaal niet in aanmerking komen voor een lening is een regeling getroffen, zodat deze mogelijk toch een energiebespaarlening kunnen afsluiten.
Energiehulp aan inwoners van onze gemeente
Heeft u een laag inkomen, dan komt u misschien in aanmerking voor gratis energiehulp. Meer weten? Klik hier!