Energieloket

Zie je door de bomen het bos niet meer?


Ben je huurder of heb je een eigen woning? En wil je informatie over energiebesparing, aardgasvrij wonen of zelf energie opwekken? IMG_9009.jpegMaar zie je door de bomen het bos niet meer met al die informatie op internet, in folders of in de krant?
Kom dan naar het Energieloket!

Het Energieloket is ontstaan uit de Energietafel in Wijk bij Duurstede. Inwoners gaven aan behoefte te hebben aan onafhankelijk advies over energiebesparing in de vorm van een loket. Bewoners van huur- en koopwoningen kunnen terecht bij het Energieloket met vragen en ideeën voor een comfortabel huis met een lage energierekening. Zij krijgen advies van vrijwilligers en energie-ambassadeurs van de EigenWijkse Energie Coöperatie.

Let op!
Het Energieloket is gehuisvest in de EigenWijkse EnergieWinkel 
aan de Steenstraat 2 (voormalig ABN Amro kantoor).
Iedere dinsdagmiddag tot en met vrijdagmiddag van 13.30-17.00 uur kun je hier terecht met al je vragen over energiebesparing en aardgasvrij wonen.

Ook is een afspraak op verzoek mogelijk binnen of buiten de openingstijden.   Mail of bel: energieloketwijkbijduurstede@gmail.com of 06 1249 2247.

Jouwhuisslimmer

Het Energieloket werkt samen met het digitale loket Jouwhuisslimmer.nl

Dat is een initiatief van 15 gemeenten uit de provincie Utrecht. Dit online platform helpt particuliere huiseigenaren de eerste stap te zetten naar een energieneutrale woning. Jouwhuisslimmer.nl is daarnaast een platform voor lokale energie-initiatieven, bedrijven en collectieve inkoop. Jouwhuisslimmer.nl is een van de gezamenlijke activiteiten van de gemeenten met als doel een klimaatneutrale regio in 2030. 
Daarnaast organiseren de 15 gemeenten inloopbijeenkomsten ('Energietafels') zodat huiseigenaren zich kunnen oriënteren op mogelijkheden om energie te besparen. Verder is er een poule opgezet van energie-adviseurs die ook aan huis advies op maat geven. 

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 1400 m3 gas en 3300 kWh aan electriciteit. Energiebesparing kan een flinke kostenbesparing opleveren als een huis goed geïsoleerd is en geen gebruik meer hoeft te maken van aardgas. Met de quickscan van jouwhuisslimmer.nl kan een huiseigenaar bijvoorbeeld zien welke ingreep de meeste energie bespaart, welke subsidies er in de gemeente zijn en hoe aanvragen en offertes beoordeeld worden. Het platform biedt ook gegevens van geschikte bedrijven en initiatieven op energiegebied. De regio houdt bij hoeveel bezoekers de site heeft, welke activiteiten de huiseigenaren ondernemen en adviseert hen voor een volgende stap. 

Jouwhuisslimmer.nl is een initiatief van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.