Energieloket

Onafhankelijk advies over energiebesparing

Energieloket-Eigenwijkse 680.pngHet Energieloket is ontstaan uit de behoefte van inwoners aan onafhankelijk advies over energiebesparing. 

Ben je huurder of eigenaar van een woning en wil je informatie over energiebesparing of zelf energie opwekken? Of meer weten over aardgasvrij wonen in de toekomst? Maar zie je door de bomen het bos niet meer met al die informatie op internet, in folders of in de krant?

Kom dan naar het Energieloket voor gratis en onafhankelijk advies van onze vrijwilligers!

Het Energieloket is een samenwerking tussen Gemeente Wijk bij Duurstede, Stiching Viveste, EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) en Natuur en Milieu Utrecht (NMU). 

Iedereen kan terecht bij het Energieloket met vragen over en ideeën voor een comfortabel huis met een lage energierekening. Je krijgt dan advies van energiecoaches van de EigenWijkse Energie Coöperatie die zich als vrijwilligers belangeloos inzetten.

20200212-_DSC4044.jpg

Zo werkt het
Jij geeft infomatie over je woning en je energieverbruik en wat je belangrijk vindt: gaat het je om meer comfort, energie besparen - en dus een lagere rekening - of het milieu? Of een combinatie?

Aan de hand van de door jou aangeleverde informatie geeft de energiecoach een onafhankelijk advies op maat.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Klik dan hier.

Naast het geven van advies kunnen de coaches in voorkomende gevallen ook een warmtescan van je woning maken om zo energielekken op te sporen.

Tenslotte organiseert het Energieloket ook collectieve acties, zoals in 2020 de collectieve inkoop van zonnepanelen. Zodra er weer een actie is zullen we je op de hoogte stellen via deze website en onze facebookpagina Energieloket Wijk bij Duurstede!

Jouwhuisslimmer

Het Energieloket werkt samen met het digitale loket Jouwhuisslimmer.nl
Dat is een initiatief van 15 gemeenten uit de provincie Utrecht. Dit online platform helpt particuliere huiseigenaren de eerste stappen te zetten naar een energieneutrale woning. Jouwhuisslimmer.nl is daarnaast een platform voor lokale energie-initiatieven, bedrijven en collectieve inkoop. Het is een van de gezamenlijke activiteiten van de gemeenten met als doel een klimaatneutrale regio in 2030. 
Daarnaast organiseren de 15 gemeenten inloopbijeenkomsten ('Energietafels') zodat huiseigenaren zich kunnen oriënteren op mogelijkheden om energie te besparen. Verder is er een poule opgezet van energiecoaches die, bij het Energieloket of zo nodig aan huis, advies op maat geven. 

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 1400 m3 gas en 3300 kWh aan electriciteit. Energiebesparing kan een flinke kostenbesparing opleveren als een huis goed geïsoleerd is. Met de quickscan van jouwhuisslimmer.nl kan een huiseigenaar bijvoorbeeld zien welke ingreep de meeste energie bespaart, welke subsidies er in de gemeente zijn en hoe aanvragen en offertes beoordeeld worden. Het platform biedt ook gegevens van geschikte bedrijven en initiatieven op energiegebied. De regio houdt bij hoeveel bezoekers de site heeft, welke activiteiten de huiseigenaren ondernemen en adviseert hen voor een volgende stap. 

Jouwhuisslimmer.nl is een initiatief van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. 

Subsidies en energiebesparende maatregelen

Wil je je oriënteren op kleine of grote energiebesparende maatregelen, dan is de website van Milieucentraal een mooi startpunt. Klik hier!

Ben je van plan te investeren in energiebesparende maatregelen, dan is het interessant te kijken naar de subsidiemogelijkheden volgens de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Bij investeringen in isolatiemaatregelen, aanschaf van een warmtepomp of een zonneboiler en bij aansluiting op een warmtenet kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie die flink kan oplopen! 

Voor alle maatregelen geldt dat geen subsidie wordt verstrekt bij doe-het-zelf activiteiten.

Voor isolatiemaatregelen geldt dat er óf twee maatregelen uit het rijtje hieronder moeten worden genomen óf één isolatiemaatregel gecombineerd met een van de andere investeringen, bijvoorbeeld in een warmtepomp. De isolatiemaatregelen waar subsidie op van toepassing kan zijn:

 • Hoogrendementsglas HR++ en Triple-glas
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie of zoldervloerisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van subsidie , de bedragen en de voorwaarden, klik dan hier.

In bovenstaand rijtje ontbreken de zonnepanelen, want daar wordt officieel geen subsidie op verstrekt. Wel is het mogelijk via de Belastingdienst de BTW van 21% terug te vragen, indirect natuurlijk wel degelijk een subsidie. Daarnaast geldt tot 1 januari 2023 de zgn. salderingsregeling. NB. Het wetsvoorstel waarbij vanaf 1 januari 2023 jaarlijks minder wordt vergoed, is in februari 2021 teruggetrokken. Wil je meer uitleg over investeren in zonnepanelen, klik dan hier .

Energiebespaarleningen

Naast subsidies zijn er ook mogelijkheden om geld relatief goedkoop te lenen voor je energiebesparende maatregelen. Kijk bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek naar de mogelijkheid om extra geld te lenen voor duurzaamheidsmaatregelen. Daarnaast zijn er speciaal leningen in het leven geroepen voor financiering van duurzaamheidsmaatregelen tegen een aantrekkelijke rente vanaf 1,5 %. Zie bijvoorbeeld de uitleg van Milieucentraal over energiebespaarleningen. Ben je van plan zo'n lening af te sluiten raadpleeg dan bijvoorbeeld deze website: Nationaal Warmtefonds.

Energiecoach worden?

Het Energieloket werkt met vrijwilligers die geïnteresseerd zijn geraakt in het energievraagstuk en zich op enig moment hebben aangemeld om een bijdrage te leveren als energiecoach. Zou jij ook je bijdrage willen leveren als energiecoach? Meld je dan telefonisch of per mail  hier aan en maak een afspraak. Na een basisopleiding Energiecoach en de nodige begeleiding word je dan, samen met een ervaren energiecoach, ingezet als energiecoach. De energiecoaches organiseren verdiepingsavonden en er worden door het jaar heen ook cursussen aangeboden. Heb je nog vragen? Een van de medewerkers van het Energieloket staat klaar om je vragen te beantwoorden. Klik hier. 

Webinars en presentaties om terug te kijken

Het Energieloket heeft een aantal webinars verzorgd. Hier laten we drie opgenomen webinars zien. Daarnaast de presentatie over het maken van je eigen energiebespaarplan. 

Webinar Kleine energiebesparende maatregelen

Medio 2020 heeft het Energieloket een webinar verzorgd met praktische tips voor energiebesparing. Dit webinar is bedoeld voor iedereen die wat handige tips wil toepassen in huis om de eigen energierekening omlaag te krijgen en minder te vervuilen. 

Klik op het volgende venster om het webinar te openen:

Presentatie "Je eigen energiebespaarplan maken"

De presentatie "Je eigen energiebespaarplan maken" van Hans Snel is er één voor de "gevorderde leek". De presentatie komt van de gelijknamige online workshop voor energiecoaches. In de presentatie veel links naar wetenswaardige websites. Een belangrijke onderdeel in de presentatie verwijst naar energieverbruiksmeters. Ook voor gas is er een handige link, waarbij je gasverbruik wordt gekoppeld aan de buitentemperatuur (in de Bilt).

Webinar CV optimalisatie

Kijk hier het webinar terug van 7 oktober 2020 waarin Evert Nunes Vas vertelt hoe je de CV installatie kan optimaliseren. Je kunt daarmee wel 10% tot 20% energie en dus geld besparen.

Webinar Verduurzaam je monument

Woon je in een monument en wil je je woning graag verduurzamen? Dan raden we je aan om het webinar van deze Energietafel te bekijken! Het webinar heeft plaatsgevonden op 10 oktober 2020.

Wat kun je verwachten? We geven je de juiste handvatten om aan de slag te kunnen:

 • Waar begin je?
 • Op welke technische aspecten moet je letten?
 • Welke regels gelden er voor monumenten?
 • Wat zijn de eventuele financieringsmogelijkheden?
 • Wat kan de gemeente voor je doen? 

Er is een aantal sprekers, ieder met hun eigen invalshoek. Na het openingswoord door wethouder Wil Kosterman, passeren achtereenvolgens:

 • Kees Bakels, die een aantal technische aspecten over verduurzaming van een monument behandelt;
 • Een vertegenwoordiger van het Nationaal Restauratiefonds, over financiering bij verduurzaming van een monument;
 • Renate Cevaal, die haar ervaringen als monumenteigenaar deelt;
 • Wendy Norg, Beleidsaviseur Monumentenzorg en Archeologie bij de Gemeente Wijk bij Duurstede.

Tip: Voor je aan de slag gaat met verduurzaming van je monument is het altijd verstandig de website van de gemeente over dit onderwerp te raadplegen. Klik hier. Voor direct contact, bel 0343 595595 of stel je vraag via info@wijkbijduurstede.nl