Energieloket

Onafhankelijk advies

Het Energieloket is ontstaan uit de behoefte van inwoners aan onafhankelijk advies over energiebesparing. Ben je huurder of eigenaar van een woning en wil je informatie over energiebesparing of zelf energie opwekken? Of meer weten over aardgasvrij wonen in de toekomst? Maar zie je door de bomen het bos niet meer met al die informatie op internet, in folders of in de krant? Kom dan naar het Energieloket voor gratis en onafhankelijk advies van onze vrijwilligers!

Het Energieloket is er voor iedereen

Iedereen kan terecht bij het Energieloket met vragen over en ideeën voor een comfortabel huis met een lage energierekening. Je krijgt dan advies van energiecoaches van de EigenWijkse Energie Coöperatie die zich als vrijwilligers belangeloos inzetten.

Zo werkt het

Jij geeft infomatie over je woning en je energieverbruik en wat je belangrijk vindt: gaat het je om meer comfort, energie besparen - en dus een lagere rekening - of het milieu? Of een combinatie? Aan de hand van de door jou aangeleverde informatie geeft de energiecoach een onafhankelijk advies op maat. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Maak dan direct een afspraak.

Warmtescan

Naast het geven van advies kunnen de coaches in voorkomende gevallen ook een warmtescan van je woning maken om zo energielekken op te sporen. Tenslotte organiseert het Energieloket ook collectieve acties, zoals in 2020 de collectieve inkoop van zonnepanelen. Zodra er weer een actie is zullen we je op de hoogte stellen via deze website en onze facebookpagina Energieloket Wijk bij Duurstede!

Jouw huis slimmer

Het Energieloket werkt samen met het digitale loket jouwhuisslimmer.nl. Dat is een initiatief van 15 gemeenten uit de provincie Utrecht. Dit online platform helpt particuliere huiseigenaren de eerste stappen te zetten naar een energieneutrale woning. Jouwhuisslimmer.nl is daarnaast een platform voor lokale energie-initiatieven, bedrijven en collectieve inkoop. Het is een van de gezamenlijke activiteiten van de gemeenten met als doel een klimaatneutrale regio in 2030. 

Advies op maat

Daarnaast organiseren de 15 gemeenten inloopbijeenkomsten ('Energietafels') zodat huiseigenaren zich kunnen oriënteren op mogelijkheden om energie te besparen. Verder is er een poule opgezet van energiecoaches die, bij het Energieloket of zo nodig aan huis, advies op maat geven. 

Quickscan

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 1400 m3 gas en 3300 kWh aan electriciteit. Energiebesparing kan een flinke kostenbesparing opleveren als een huis goed geïsoleerd is. Met de quickscan van jouwhuisslimmer.nl kan een huiseigenaar bijvoorbeeld zien welke ingreep de meeste energie bespaart, welke subsidies er in de gemeente zijn en hoe aanvragen en offertes beoordeeld worden. Het platform biedt ook gegevens van geschikte bedrijven en initiatieven op energiegebied. De regio houdt bij hoeveel bezoekers de site heeft, welke activiteiten de huiseigenaren ondernemen en adviseert hen voor een volgende stap. 

Jouwhuisslimmer.nl is een initiatief van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. 

Energiecoach worden?

Het Energieloket werkt met vrijwilligers die geïnteresseerd zijn geraakt in het energievraagstuk en zich op enig moment hebben aangemeld om een bijdrage te leveren als energiecoach.

Zou jij ook je bijdrage willen leveren als energiecoach?

Maak dan direct een afspraak. Na een basisopleiding Energiecoach en de nodige begeleiding word je dan, samen met een ervaren energiecoach, ingezet als energiecoach. De energiecoaches organiseren verdiepingsavonden en er worden door het jaar heen ook cursussen aangeboden. Heb je nog vragen? Een van de medewerkers van het Energieloket staat klaar om je vragen te beantwoorden.