Energieloket

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Energieloket-Eigenwijkse 680.pngBen je huurder of heb je een eigen woning? En wil je informatie over energiebesparing, aardgasvrij wonen of zelf energie opwekken?
Maar zie je door de bomen het bos niet meer met al die informatie op internet, in folders of in de krant?
Kom dan naar het Energieloket!

Het Energieloket is ontstaan uit de Energietafel in Wijk bij Duurstede. Inwoners gaven aan behoefte te hebben aan onafhankelijk advies over energiebesparing in de vorm van een loket. Bewoners van huur- en koopwoningen kunnen terecht bij het Energieloket met vragen en ideeën voor een comfortabel huis met een lage energierekening. Zij krijgen advies van vrijwilligers en energie-coaches van de EigenWijkse Energie Coöperatie.IMG_9009.jpeg

Het Energieloket is gehuisvest in de EigenWijkse EnergieWinkel 
aan de Steenstraat 2 (voormalig ABN Amro kantoor).
Iedere dinsdagmiddag tot en met vrijdagmiddag van 13:30 -17.00 uur kun je hier terecht met al je vragen over energiebesparing en aardgasvrij wonen.

Ook is een afspraak op verzoek mogelijk binnen of buiten de openingstijden.   Mail of bel: energieloketwijkbijduurstede@gmail.com of 06 1249 2247.

Collectieve Inkoopactie Zonnepanelen

Advertentie Collectieve inkoopactie Def 4-3.jpgDe collectieve inkoopactie van zonnepanelen is een samenwerking van de Gemeente Wijk bij Duurstede en het Energieloket Wijk bij Duurstede. De zonnepanelen worden geleverd en geïnstalleerd door NuytGroep uit Wijk bij Duurstede/Amerongen en Volt4U uit Wijk bij Duurstede. De keuze voor deze leveranciers is gemaakt na een lokaal vooronderzoek en uitvraag onder verschillende leveranciers. 
Beide leveranciers hebben een kwalitatief hoogwaardig voorstel en een scherpe actieprijs.
Er is veel werk gestoken in de selectie van de leverancier. Er is nadruk gelegd op de beste prijs/kwaliteit verhouding. In veel grote inkoopacties wordt alleen maar naar de laagste prijs gekeken, wat helaas vaak tot kwalitatief slechte installaties leidt.
Bewoners uit Gemeente Wijk bij Duurstede kunnen zich online inschrijven voor de collectieve inkoopactie. Dat kan via deze link: https://jouwhuisslimmer.nl/activiteit/wijkbijduurstede-toe-aan-zon-op-dak-grijp-je-kan-en-doe-mee-met-de-collectieve-inkoopactie-zonnepanelen/. Maar ook door een mail te sturen naar energieloketwijkbijduurstede@gmail.com
Je laat daar jouw contactgegevens achter en NuytGroep en Volt4U nemen binnen een week contact met je op. Let op! Wegens succes is de inschrijvingstermijn verruimd tot 31 december 2020. Daarna sluit de inschrijving.
Beide leveranciers komen na jouw inschrijving bij je thuis langs voor een opname. Ze brengen een advies uit hoeveel panelen er op jouw dak passen en welke omvormer hierbij het beste aansluit. Daarnaast kijken de leveranciers of er aanpassingen nodig zijn aan het dak, meterkast of bekabeling. Op basis van deze opname wordt de definitieve prijs bepaald en het financiële rendement wat behaald kan worden. Je krijgt dus 2 aanbiedingen. Van elke leverancier één. Klik hier voor de folder van de NuytGroep en van Volt4U
De leverancier brengt altijd een offerte op maat uit. Het is een persoonlijke offerte, je kunt dus zelf kiezen hoeveel zonnepanelen je wilt. Je plant samen met de gekozen leverancier een dag dat de werkzaamheden worden uitgevoerd. Het streven is om alle installaties binnen 12 weken na het ondertekenen van de offerte af te ronden. 
De leverancier is meestal een dag bezig met de installatie van het systeem.

Climate Challenge

Wijk bij Duurstede gaat de uitdaging aan en doet mee met de Climate Challenge van de Provincie Utrecht. Wethouder Hans Marchal vertelt wat inwoners, ondernemers, Viveste, Energieloket en de gemeente doen om energie te besparen en om duurzaam op te wekken. Hij bezoekt ook ons Energieloket.
Doe je ook mee? Kijk op https://jouwhuisslimmer.nl/wijk-bij-duurstede/ en ga zelf ook aan de slag!

Jouwhuisslimmer

Het Energieloket werkt samen met het digitale loket Jouwhuisslimmer.nl
Dat is een initiatief van 15 gemeenten uit de provincie Utrecht. Dit online platform helpt particuliere huiseigenaren de eerste stap te zetten naar een energieneutrale woning. Jouwhuisslimmer.nl is daarnaast een platform voor lokale energie-initiatieven, bedrijven en collectieve inkoop. Jouwhuisslimmer.nl is een van de gezamenlijke activiteiten van de gemeenten met als doel een klimaatneutrale regio in 2030. 
Daarnaast organiseren de 15 gemeenten inloopbijeenkomsten ('Energietafels') zodat huiseigenaren zich kunnen oriënteren op mogelijkheden om energie te besparen. Verder is er een poule opgezet van energie-adviseurs die ook aan huis advies op maat geven. 

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 1400 m3 gas en 3300 kWh aan electriciteit. Energiebesparing kan een flinke kostenbesparing opleveren als een huis goed geïsoleerd is en geen gebruik meer hoeft te maken van aardgas. Met de quickscan van jouwhuisslimmer.nl kan een huiseigenaar bijvoorbeeld zien welke ingreep de meeste energie bespaart, welke subsidies er in de gemeente zijn en hoe aanvragen en offertes beoordeeld worden. Het platform biedt ook gegevens van geschikte bedrijven en initiatieven op energiegebied. De regio houdt bij hoeveel bezoekers de site heeft, welke activiteiten de huiseigenaren ondernemen en adviseert hen voor een volgende stap. 

Jouwhuisslimmer.nl is een initiatief van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. 

op de Agenda

 Bewonersavond Warmtevisie (online) 

Op 26 oktober is de online bewonersavond Warmtevisie geweest, georganiseerd door de gemeente.
Hierin gaf de gemeente een eerste beeld van hoe we in de toekomst onze huizen en bedrijfspanden in de gemeente duurzaam kunnen verwarmen.
Er was uiteraard ruimte om vragen te stellen.

Gemist? Hou onze website of  JouwHuisSlimmer in de gaten wanneer het volgende evenement wordt geoganiseerd. 

Het Energieloket in de EigenWijkse Energie Winkel is iedere dinsdagmiddag, woensdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdagmiddag open, steeds van 13:30 uur tot 17:00 uur. Of je maakt een afspraak voor een ander tijdstip op 06-1249 2247 of via e-mail: info@ewec.nl of energieloketwijkbijduurstede@gmail.com.

Cursussen (gratis!)

Doe mee met de training Coöperatieve Buurtbegeleider! 
Wil jij een echte coöperatieve buurtbegeleider worden?
Buurtwarmte | Energie Samen heeft een opleiding tot buurtbegeleider ontwikkeld voor dorps- en wijkinitiatieven. In 5 sessies leer je hoe je samen een buurtenergieplan voor duurzame warmte en isolatie maakt. Ook maak je kennis met de kern van projectmanagement, bewonersparticipatie en samenwerking met de gemeente. Tijdens de training zoomen we in op verschillende voorbeelden en methoden uit de praktijk. 
 
De training bestaat uit 5 bijeenkomsten die bij elkaar horen en allen bijgewoond moeten worden. 

  • bijeenkomst 1: 15-10 startbijeenkomst live in ANNE 18:00-21:30 h 
  • bijeenkomst 2: 28/10 online 19:30-21:00 h
  • bijeenkomst 3:4/11 online 19:30-21:00 h
  • bijeenkomst 4:18/11 online 19:30-21:00 h
  • bijeenkomst 5: 2/12 afsluitende live bijeenkomst in ANNE 18:00-21:30 h

NB. Omdat de trainingsavonden al begonnen zijn, is inschrijven op dit moment uiteraard niet meer mogelijk.

Zodra er weer een nieuwe training wordt georganiseerd kun je je inschrijven via de volgende link: Registratie Training Coöperatieve Buurtbegeleider

Als je je wilt aanmelden voor een van toekomstige cursussen kun je ook contact opnemen met Claudia. Zij kan je ook vertellen welke trainingen er op stapel staan.

Webinars om terug te kijken

Op dinsdag 9 juni was er een digitaal webinar met praktische tips voor energiebesparing. Dit webinar is bedoeld voor iedereen die wat handige tips wil toepassen in huis om de eigen energierekening omlaag te krijgen en minder te vervuilen. Want hoe meer je verbruikt, hoe meer er geproduceerd moet worden en hoe meer er wordt vervuild. Bekijk het webinar op het YouTube kanaal van het Energieloket

CV optimalisatie, webinar 7 oktober 2020

Kijk hier het webinar terug van 7 oktober 2020 waarin Evert Nunes Vas vertelt hoe je de CV installatie kan optimaliseren en daarmee wel 10% tot 20% energie en dus geld kan besparen.

Energietafel voor monumentenbezitters 10 oktober 2020

Woon je in een monument en wil je je woning graag verduurzamen? Dan raden we je aan om het webinar van deze Energietafel te bekijken! Het webinar heeft plaatsgevonden op 10 oktober 2020, dus rechtstreeks volgen kan niet meer, maar je kunt het nog wel afspelen.

Wat kun je  verwachten? We geven je de juiste handvatten om aan de slag te kunnen. Welke regels gelden er voor monumenten? Waar begin je? Wat kan de gemeente voor je doen? Dit en meer hoor je tijdens dit webinar! 
Sprekers:EjZkjMbWkAI_SWZ.jpg
Wethouder Wil Kosterman
Openingswoord
Kees Bakels – Grijs naar groen
Aan de slag met verduurzaming van een monument
Nationaal Restauratiefonds
Over financiering
Renate Cevaal
Ervaringen van een monumenteneigenaar
Wendy Norg – Beleidsadviseur Monumentenzorg en Archeologie bij gemeente Wijk bij Duurstede
Welke rol speelt de gemeente?
De gemeente Wijk bij Duurstede geeft 100 euro korting op 50 energie-adviesgesprekken voor monumentenbezitters. Op verzoek sturen we de tegoedbon per e-mail.