Energieloket

Zie je door de bomen het bos niet meer?


Ben je huurder of heb je een eigen woning? En wil je informatie over energiebesparing, aardgasvrij wonen of zelf energie opwekken? IMG_9009.jpegMaar zie je door de bomen het bos niet meer met al die informatie op internet, in folders of in de krant?
Kom dan naar het Energieloket!

Het Energieloket is ontstaan uit de Energietafel in Wijk bij Duurstede. Inwoners gaven aan behoefte te hebben aan onafhankelijk advies over energiebesparing in de vorm van een loket. Bewoners van huur- en koopwoningen kunnen terecht bij het Energieloket met vragen en ideeën voor een comfortabel huis met een lage energierekening. Zij krijgen advies van vrijwilligers en energie-ambassadeurs van de EigenWijkse Energie Coöperatie.

Let op!
Het Energieloket is gehuisvest in de EigenWijkse EnergieWinkel 
aan de Steenstraat 2 (voormalig ABN Amro kantoor).
Iedere maandagochtend tot en met donderdagochtend van 9.00 -12.00 uur kun je hier terecht met al je vragen over energiebesparing en aardgasvrij wonen.

Ook is een afspraak op verzoek mogelijk binnen of buiten de openingstijden.   Mail of bel: energieloketwijkbijduurstede@gmail.com of 06 1249 2247.

Jouwhuisslimmer

Het Energieloket werkt samen met het digitale loket Jouwhuisslimmer.nl

Dat is een initiatief van 15 gemeenten uit de provincie Utrecht. Dit online platform helpt particuliere huiseigenaren de eerste stap te zetten naar een energieneutrale woning. Jouwhuisslimmer.nl is daarnaast een platform voor lokale energie-initiatieven, bedrijven en collectieve inkoop. Jouwhuisslimmer.nl is een van de gezamenlijke activiteiten van de gemeenten met als doel een klimaatneutrale regio in 2030. 
Daarnaast organiseren de 15 gemeenten inloopbijeenkomsten ('Energietafels') zodat huiseigenaren zich kunnen oriënteren op mogelijkheden om energie te besparen. Verder is er een poule opgezet van energie-adviseurs die ook aan huis advies op maat geven. 

Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 1400 m3 gas en 3300 kWh aan electriciteit. Energiebesparing kan een flinke kostenbesparing opleveren als een huis goed geïsoleerd is en geen gebruik meer hoeft te maken van aardgas. Met de quickscan van jouwhuisslimmer.nl kan een huiseigenaar bijvoorbeeld zien welke ingreep de meeste energie bespaart, welke subsidies er in de gemeente zijn en hoe aanvragen en offertes beoordeeld worden. Het platform biedt ook gegevens van geschikte bedrijven en initiatieven op energiegebied. De regio houdt bij hoeveel bezoekers de site heeft, welke activiteiten de huiseigenaren ondernemen en adviseert hen voor een volgende stap. 

Jouwhuisslimmer.nl is een initiatief van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. 


op de Agenda

Voor de komende periode staan er weer activiteiten gepland zoals Energietafels over 'Gezond energie besparen in je huis' en over het 'Verduurzamen van een monument'. Door energiecoach Evert Nunes Vas wordt er op 7 oktober een webinar gegeven waarmee we de bewoners van de gemeente een aantal tips geven zodat hun CV goed ingeregeld kan worden. Want ook daar bespaar je energie mee.
 
Woensdag 1 oktober 2020 19.30 - 21.30 uur Energietafel “Gezond energie besparen in je woning”
Donderdag 7 oktober 2020  19.30 - 21.00 uur Webinar “CV-optimalisatie”
Zaterdag 10 oktober 2020 13.00 - 15.00 uur Energietafel “Verduurzaam je monument”
 
Voor de Energietafels kan je je opgeven via JouwHuisSlimmer.
Wil je meedoen aan het webinar over cv-optimalisatie, stuur dan een mail naar het Energieloket. Je krijgt dan een link toegestuurd waarmee je kan deelnemen aan het webinar.
 
We zijn nu een collectieve inkoopactie van zonnepanelen aan het voorbereiden. Volt4U en de Nuyt groep gaan de zonnepanelen verkopen en de werkzaamheden verrichten. Al met al meer dan genoeg werk om geïnteresseerde bewoners te kunnen ontzorgen. 

We timmeren hard aan de weg en natuurlijk gaan er wel eens dingen niet goed. Maar dat is dan juist de uitdaging om dat weer op te pakken. Ik ben heel blij met de energiecoaches die meepraten, meedenken, adviezen en tips geven. We moeten het tenslotte met zijn allen doen!
Het Energieloket in de EigenWijkse Energie Winkel is iedere dinsdagmiddag, woensdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdagmiddag open, steeds van 13:30 uur tot 17:00 uur. Of je maakt een afspraak voor een ander tijdstip op 06-1249 2247 of via e-mail: info@ewec.nl of energieloketwijkbijduurstede@gmail.com.

Cursussen (gratis!)

Doe mee met de training Coöperatieve Buurtbegeleider! 
Wil jij een echte coöperatieve buurtbegeleider worden?
Buurtwarmte | Energie Samen heeft een opleiding tot buurtbegeleider ontwikkeld voor dorps- en wijkinitiatieven. In 5 sessies leer je hoe je samen een buurtenergieplan voor duurzame warmte en isolatie maakt. Ook maak je kennis met de kern van projectmanagement, bewonersparticipatie en samenwerking met de gemeente. Tijdens de training zoomen we in op verschillende voorbeelden en methoden uit de praktijk. 
 
De training bestaat uit 5 bijeenkomsten die bij elkaar horen en allen bijgewoond moeten worden:

  • bijeenkomst 1: 15-10 startbijeenkomst live in ANNE 18:00-21:30 h 
  • bijeenkomst 2: 28/10 online 19:30-21:00 h
  • bijeenkomst 3:4/11 online 19:30-21:00 h
  • bijeenkomst 4:18/11 online 19:30-21:00 h
  • bijeenkomst 5: 2/12 afsluitende live bijeenkomst in ANNE 18:00-21:30 h

Schrijf je in via de volgende link: Registratie Training Coöperatieve Buurtbegeleider

Op dinsdagavond 22 september gaat de training over Warmtezoekers++ van start.
Arno Harting van de Eigenwijkse Energie Coöperatie vertelt hoe vrijwilligers van lokale initiatieven ‘warmtezoekers++’ kunnen worden. Je leert welke gereedschappen en handvatten er zijn om lokale warmtebronnen te herkennen en kunt met de opgedane kennis aan het (boven)lokale warmtetransitieproces een nuttige (technische) bijdrage leveren. Aan het einde zullen de deelnemers huiswerk meekrijgen om zelf aan de slag te gaan met hun lokale vraagstuk. Er wordt een datum geprikt voor een nieuwe datum om de lokale situatie te behandelen. Aanmelden voor de training Warmtezoekers++ 
 
Op dinsdagavond 6 en 13 oktober behandelen we de theorie en de praktijk van de Warmtecamera.
De warmtecamera is een geweldig middel om inzicht te krijgen in de kansen voor energiebesparing. Ad Kwak van Energie-U biedt daarom een training van twee avonden aan om hiermee om te leren gaan. Inschrijven voor de eerste avond betekent ook meedoen aan de tweede gezien het complementaire karakter van de avonden. Aanmelden voor de training Warmtecamera kan via deze link: Registratie training Warmtecamera 6 en 13 oktober 

Of als je je wilt aanmelden voor één van de bovenstaande cursussen kan je ook contact opnemen met Claudia.

Webinars om terug te kijken

Op dinsdag 9 juni was er een digitaal webinar met praktische tips voor energiebesparing. Dit webinar is bedoeld voor iedereen die wat handige tips wil toepassen in huis om de eigen energierekening omlaag te krijgen en minder te vervuilen. Want hoe meer je verbruikt, hoe meer er geproduceerd moet worden en hoe meer er wordt vervuild. Bekijk het webinar op het YouTube kanaal van het Energieloket