Geitenboerderij Schouten


Geitenboerderij Schouten

Het bestuur van de EigenWijkse Energie Coöperatie heeft in haar vergadering van 19 februari 2020 besloten om een nieuw Schouten.jpegpostcoderoosproject te starten: 1200 zonnepanelen op de geitenboerderij van de familie Schouten aan de Langbroekerdijk B22 in Langbroek. Eerder al was de intentieovereenkomst getekend. 
De aanwezige asbestdaken worden verwijderd en vervangen door een nieuw dak waar de panelen op bevestigd worden. De eigenaren hebben daar geen kosten aan en in ruil hoeft de EWEC geen dakhuur te betalen. Na 15 jaar worden de panelen eigendom van de familie Schouten. 
Ook in deze Coronatijd hebben we niet stil gezeten met de voorbereidingen. We hebben een marketingplan opgesteld en Joop Kuyvenhoven en Martijn Oosterom hebben foto’s genomen voor de werving van deelnemers aan dit postcoderoosproject. Inmiddels is de dakconstructie onderzocht en geschikt bevonden. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de business case zodat we weten wat de prijs per zonnepaneel wordt. Tenslotte wordt het Informatiememorandum voor deelnemers opgesteld. Binnenkort meer informatie op deze website.
Er zijn al de nodige aanmeldingen voor het project binnengekomen. We verwachten  binnen enkele weken de inschrijving officieel te kunnen starten via de website. Voor meer informatie en vooraanmelding: info@ewec.nl

Familiebedrijf

In Langbroek, aan de Langbroekerdijk B22, ligt het familiebedrijf van Petra en René Schouten. Ze hebben één dochter en vier zoons tussen de 12 en 18 jaar en zijn sinds eind 2018 eigenaar van een geitenhouderij. Op het adres zijn drie panden (een lammerenstal, een schuur en een te slopen oude stal) die asbestdaken hebben. 

Petra en René: “We komen oorspronkelijk uit Stroe. Daar hebben we 1200 witvleeskalveren gehouden. Dit was voor ons een mooie opstart van een eigen onderneming. Onze passie lag toen al bij de geitenhouderij. Het is heel mooi om de geiten van lammetjes tot melkgeiten te zien groeien en ontwikkelen. We zijn 3 jaar lang op zoek geweest door heel Nederland heen voor een melkgeitenhouderij. In Langbroek vonden we onze bestemming!

Onze geitenmelk is niet biologisch dus lopen onze geiten ook niet buiten. We houden ze binnen in een potstal op stro. Onze geitenmelk wordt verwerkt tot zachte kaas en babyvoeding door de Bettinehoeve in Etten-Leur. Ook gaat een deel van de melk naar Kaasmakerij Huig van de Graaf uit Doorn. Hij maakt er harde kaas van, die op donderdag, vrijdag en zaterdag te koop is in de winkel aan de Langbroekerweg 15A.”

Asbestdaken

DJI_0165 (1).jpgPetra en René willen graag van hun asbestdaken af en hebben vorig jaar meegewerkt aan een onderzoek van de provincie Utrecht en de EigenWijkse Energie Coöperatie. Daarbij is de haalbaarheid onderzocht van een project waarbij de asbestdaken gesaneerd worden en op de nieuwe daken zonnepanelen komen. Gebleken is dat hier een positieve ‘business case’ ligt.

Zonnestroominstallatie

Het zonnedak op de stallen zal bestaan uit 1200  panelen en een vermogen hebben van ongeveer 371 kWp. Op jaarbasis kan daarmee meer dan 323.000 kWh groene stroom worden opgewekt, genoeg voor urim 100 huishoudens.

Hoe werkt het?

Door investeringen voor inwoners uit Langbroek en omgeving mogelijk te maken via een zogenaamde ‘postcoderoosregeling’ kunnen huishoudens die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen , meeprofiteren van de zonne-energie. Dit zogenaamde postcoderoosproject in Langbroek  is ook interessant voor kleine bedrijven met een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3 *80 Ampère.

Hoe kan ik meedoen?DJI_0196(1).jpg

Wil je ook groene energie van de geitenboerderij ? Iedereen die woonachtig is in het postcodegebied 3962 en aangrenzende postcodegebieden 3945, 3947, 3958, 3961, 4021 en 4023 kan investeren in het collectieve zonnedak. Je kunt één of meer zonnepanelen kopen.  Voor meer informatie en vooraanmelding : info@ewec.nl

foto Martijn Oosterom