Actie Zonnepanelen verlengd

De gemeente Wijk bij Duurstede en het Energieloket organiseren gezamenlijk een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen. Aanmelden kan nog tot en met 31 december 2020. Toe aan panelen op je dak? Grijp je kans, net als deze twee deelnemers!
December kan kil en somber zijn. De donkerste tijd van het jaar; voor de sfeer hangen we kerstverlichting op. Niet de meest voor de hand liggende periode om aan zonnepanelen te denken. Maar wist je dat de huidige generatie panelen al stroom aanmaakt zodra het licht is? Zelfs op een mistige ochtend, als de temperatuur net boven het nulpunt is, komt er energie binnen. Om over de kraakheldere, zonnige winterdagen nog maar te zwijgen.
Een actie voor alle inwoners
De gemeente Wijk bij Duurstede en het Energieloket organiseren gezamenlijk een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen. Alle inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede kunnen zich hiervoor aanmelden. Gemeente en Energieloket benaderden hiervoor meerdere installateurs. Na gesprekken met geïnteresseerde bedrijven, sloegen zij met twee van hen de handen ineen.
Samen werken aan een energieneutrale gemeente
Gemeente en Energieloket ontvangen over deze actie geen commissie. Hun doel is om inwoners te ontzorgen en te stimuleren in de aanschaf van zonnepanelen. De gemeente wil energieneutraal worden. Hierbij heeft ze de inwoners hard nodig! Daarom kunnen zij de zonnepanelen, zolang de actie loopt, aanschaffen met korting. Twee van de ruim 100 inwoners die zich aanmeldden voor de actie, delen hun ervaring.
Kosten omlaag en goed voor het milieu
Tom van der Linden hakte in oktober de knoop door. Zonnepanelen stonden al langer op zijn wensenlijstje. “Daar heb ik heel bewust voor gespaard”, vertelt hij. “Je wilt toch iets doen om het milieu te ontlasten. Het fijne is ook dat je na de installatie direct geld overhoudt.” Vanwege het enorme aanbod zag hij door de bomen het bos niet meer, vertelt hij. “Ik wilde alle informatie vergelijken, de kleine lettertjes goed lezen, maar daar heb ik de tijd en ook de kennis niet voor. Het project van de gemeente kwam echt als geroepen.”
Een individuele beslissing
Na verkennende afspraken met de geselecteerde leveranciers, koos Van der Linden voor NuytGroep. “Met beide partijen had ik een prettig gesprek, maar het installatieplan van Nuyt sprak me net wat meer aan. Goed dat je, ook in een collectief project, toch een individuele beslissing kunt nemen.” Zijn twaalf panelen liggen sinds half november op het dak. “Dat ging razendsnel en vakkundig”, vervolgt Van der Linden. “De routine van de installateurs was overduidelijk. Het was ook geen ingrijpende klus, er hoefde maar een klein gaatje geboord te worden voor de aansluiting binnenshuis. Ze lieten alles keurig achter: zelfs het boorsel was opgezogen.”
Zeker weten dat het in orde is
Voor deelnemer Tom Derksen verliep het keuzetraject andersom. “Nu ik gepensioneerd ben, had ik eindelijk tijd om me te verdiepen in alle leveranciers en technische details”, zegt hij, op de ochtend dat zijn zonnepanelen geïnstalleerd worden. “Ik heb met meerdere partijen gesproken. Het was een compleet onderzoek: ik heb informatiepakketten en recensies gelezen, gesproken met bekenden, certificeringen gecheckt. Ik hoef niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Ik wil er vooral van op aan kunnen dat het goed is. Zo kwam ik uit bij Volt4U. Dat dit een lokale ondernemer is, was mooi meegenomen.”
Over het collectieve inkoop-project hoorde Derksen toen hij al voor Volt4U had gekozen. “Ik zag ineens een energiekorting op mijn offerte staan. Dat bleek betrekking te hebben op deze actie. Dat de gemeente dezelfde installateur selecteert, gaf me helemaal het vertrouwen dat dit de juiste keuze is.”
Zicht op wat het oplevert
Halverwege de middag hebben de installateurs de zonnepanelen aangesloten op het dak van echtpaar Derksen. Net onder de daklijst loopt een stroomkabel het huis in, via de kruipruimte naar de meterkast. Het huishouden voorziet nu in z’n eigen, duurzaam opgewekte elektriciteit. Wat er te weinig is nemen ze alsnog af van de energieleverancier. En het ‘teveel’ - op stralend zonnige dagen - leveren zij aan dezelfde maatschappij. “Op termijn ben je een stuk goedkoper uit”, aldus Derksen.
Een handige app geeft inzicht in de prestatie van zonnepanelen. Van der Linden is er, nu hij er een maand gebruik van gemaakt heeft, erg over te spreken. “Je ziet de actuele gegevens: hoeveel kilowatt komt er nú binnen? Ik kan het zelfs per paneel zien. Of ik kijk naar het overzicht van de afgelopen periode. Dat toont direct aan dat we regenachtige weken achter de rug hebben. Maar als zon ook maar een beetje schijnt, zie je de opbrengst meteen stijgen.”
Blik op de toekomst
Beide deelnemers kozen voor zonnepanelen met een vooruitziende blik. De voordelen voor milieu en portemonnee spelen een belangrijke rol. Voor Derksen is het ook een praktische keuze. “Stroomverbruik neemt alleen maar toe. Zeker als we straks na de energietransitie allemaal een warmtepomp hebben. Als we elektrisch rijden en koken. Daar kunnen we maar beter op voorbereid zijn.”
Van der Linden is zeer tevreden met zijn panelen. “Het is onderhoudsvriendelijk, ik heb er geen omkijken naar. NuytGroep monitort de techniek op afstand.” Hij schetst een duurzaam toekomstperspectief: “Dit is toch mooi, stroom op natuurlijke basis? Mijn lamp brandt op zonlicht! En met de kosten die ik bespaar kan ik investeren in andere projecten. Ik droom van zelfvoorzienend wonen”, besluit hij met een lach.
Ook deelnemen aan de collectie inkoopactie voor zonnepanelen?
De collectieve inkoopactie zonnepanelen loopt tot en met 31 december 2020. Ook meedoen? Stuur uiterlijk 31 december een e-mail naar energieloketwijkbijduurstede@gmail.com. Dan ontvang je vrijblijvend een informatiepakket.