Wintertips van Energiecoach Arno

tips vd Energiecoach.jpgdonderdag 17 december 2020 17:34

Heel koud is het niet, maar toch stoken we er al flink op los. Maar wat te doen als het binnen toch niet helemaal comfortabel voelt? Tandje hoger? Lees eerst even de tips van Energiecoach Arno van de EigenWijkse Energie.

Nu het stookseizoen weer begonnen is, is het nuttig om even te controleren of er lucht in de radiatoren zit (ontluchten dus) en of de centrale verwarming wel voldoende druk heeft. Vaak is dat af te lezen op de ketel en de slimme thermostaat of is er een manometer bij de ketel waarop de druk zichtbaar is. De druk moet ongeveer 1,8 atmosfeer zijn, beetje hoger of lager kan nog.

Tip: Schrijf in een logboekje wanneer er bijgevuld is en wat de druk was voor het bijvullen. Te vaak bijvullen duidt op een lekkage ergens.

Voel eens met je hand of de radiatoren van de aanvoerzijde naar de retourzijde (afvoer) een gelijkmatig temperatuurverloop hebben. Van boven naar beneden en van aanvoer naar retour. Er mogen geen koude delen van de radiator blijven, want dat duidt op een slecht ingestelde of vervuilde of te ontluchten radiatoren. 

En nu u toch bij de ketel bezig bent, probeer met de gebruikershandleiding in de hand de instelling van de maximale watertemperatuur van de aanvoer naar de radiatoren (temperatuur van cv water) te vinden (niet te verwarren met de temperatuur van het warmtapwater bij een combiketel). Als dat erg hoog is, meer dan 65 graden, dan kan dit misschien wat lager ingesteld worden. Niet bij elke ketel kan dit, bijvoorbeeld bij ketels met een buitentemperatuurvoeler of een modulerende kamerthermostaat is dat niet altijd mogelijk.

Ook deze actie is nuttig om in een logboekje te vermelden. Dan weet u en de installateur wat er aangepast is en wat er dus bij comfortklachten weer terug gedraaid moet worden.

« Terug