Een Groene Kerst

MarielleOostveen-VrijwilligerCommunicatie.jpg17-12-2020 17:36 17-12-2020 17:36

Mariëlle Oostveen gaat dit jaar voor een groene kerst. Lees hier haar hele blog over het plezier van restzaadjes en een kraamkamer voor frisse lucht…

Isoleren en ventileren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het ene doe je om je energieverbruik te verminderen, het andere om te voorkomen dat je ziek wordt. Dat laatste is in deze coronatijd geen sinecure. Ik ben tegenwoordig altijd thuis. Mijn werkgever vindt het niet verantwoord dat er grote groepen mensen in één gebouw aan het werk zijn en wij bezoeken minder frequent familie en vrienden, musea, bioscopen en theaters. Het klimaat in huis is daarom nog belangrijker dan vroeger…

We zetten ‘s morgens voordat we aan de slag gaan de ramen even open. Om slaap- en etensluchten te verwijderen heb je vooral tocht nodig. Daarna wordt het ventileren beperkt totdat we de werkplek definitief verlaten. Ook dan gaan de ramen weer even open. Er hoeft daarna niet veel meer verwarmd te worden, want slapen doe ik het liefst in de vrieskou.

Maar ook verder ben ik gaan nadenken over hoe we het binnenklimaat kunnen verbeteren. Jaren geleden had ik een aantal kunstbloemen en planten op strategische plaatsen in huis staan om wat sfeer te brengen en minder aantrekkelijke hoeken aan het zicht te onttrekken. Dat vond ik toen, met jonge kinderen en huisdieren, wel zo gemakkelijk. Maar langzamerhand raakte ik erop uitgekeken. En toen ook het laatste kind en huisdier de deur uit waren, ben ik weer wat echt groen aan het interieur gaan toevoegen. Een paar kleine planten in de vensterbank, een enkele schaduwminnende plant in een lelijk hoekje en voor mijn verjaardag een grote kamerpalm. Kortom het groen veroverde langzaam maar gestaag mijn binnenruimte.

Tot dit voorjaar iedereen door de coronapandemie weer terug naar huis kwam. Om een beetje te experimenteren begon één van de kinderen rest-zaadjes van groente en fruit in de grond te stoppen en water te geven. Ook werden kamerplanten druk gestekt en veranderde mijn keukenvensterbank in een kraamkamer voor groente en fruit. Niet alles slaagde, maar we hebben veel meer planten, een flinke knoflook, een mangoboom in wording en tomaten gegeten uit eigen tuin. Veel is inmiddels verhuisd en wortelt verder in een studentenkamer in Duitsland. Ik ben wat minder experimenteel aangelegd en het oog wil ook wat. Het budget dat we anders aan renovatie en uitbreiding van onze kerstversiering hadden uitgegeven, is ingezet om kamerplanten aan te schaffen. Zo heb ik niet alleen een groene kerst, maar een blijvend groen interieur dat dagelijks de lucht ververst, voor af en toe een beetje water en een enkele keer wat extra voeding.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

« Terug