VERLEIDING - Wat iedereen moet weten over groene energie en prijsvergelijkers

Veel energiebedrijven en hun tussenpartijen azen op ons. Ook op de klanten van EigenWijkse Energie | om. Er wordt heel wat verleidelijks op je afgevuurd als het gaat om jou binnen te halen als klant. 'Hoge korting', 'supervoordelig', 'groen', 'altijd groen', 'groene energie uit Nederland', 'thuisvoordeel', 'gas zeker', 'aanvullende diensten', 'samen'.
Er word een appèl gedaan op je slimheid, je rekenvaardigheid en op jouw neus voor voordeeltjes, Néé, natuurlijk kap je telefoongesprekken af van wederverkopers die je bellen maar je móet vergelijken op de website van energievergelijkers zoals Pricewise. Af en toe doe ik een test in de aanmeldstraat van verschillende energiebedrijven. Ik doe dat met een gemiddeld energieverbruik van een gezin of met mijn eigen energieverbruik (laag) of met een hoog energieverbruik. Ik neem de tijd om de voorwaarden goed te lezen, klik door op alle disclaimers en dan valt dit me op...
De cashback korting van € 100 tot soms wel € 350 (bij driejarig contract) betaal je altijd zelf: de korting zit meestal in de hogere tarieven verwerkt. Ik vergelijk dan nog eens extra de vaste leveringskosten en de kale leveringstarieven en ga daarna nog op zoek naar de addertjes onder het gras.
Groen: de bewering van een bedrijf dat hun energie groen is, is bij de meesten de halve waarheid. Veel grijze stroom wordt 'vergroend' en ja waterkracht uit Noorwegen is ook groen maar die centrales staan er al 50 jaar dus dragen niet echt bij aan verduurzaming. Windmolenstroom uit Nederland is goed, maar als het bedrijf naast windmolens ook gewoon nog fossiele centrales bouwt...tja....
Als ik vandaag bij de Consumentenbond de vergelijker invul: dan komt GreenChoice met een score 8,2 op duurzaamheid bovenaan te staan, met de hoogste korting, dan komen er 4 vieze bedrijven die onder de 5 scoren of niet eens scoren en daarna pas PowerPeers met een score 10 op duurzaamheid (maar met een duurder contract dan wat ik nu heb bij om I nieuwe energie). Ik klik door op GreenChoice en zie nog een addertje onder het gras staan:
'Je besparing wordt berekend door dit contract te vergelijken met de standaard variabele tarieven van je huidige leverancier.'
Ja zo krijg ik knollen voor citroenen. Ik heb geen variabel tarief. Ik heb een vast contract met lagere tarieven dan waar de Consumentenbondvergelijker vanuit gaat.
om doet niet mee aan veel prijsvergelijkers omdat de meeste van hen jaarlijks flink geld vragen per overgestapte klant. Daar gaat dan je winst die je wilt gebruiken om nieuwe duurzame projecten te doen. om zit wel in het rijtje bij Gaslicht.com. En om groeit en groeit. Houdt namelijk de tarieven voor nieuwe klanten en blijvers gewoon gelijk. Niemand wordt benadeeld door te blijven. De transparantie is groot. De winsten worden naar rato uitgekeerd aan de energiecoöperaties.
Hoe om als kleine speler stand houdt? Ik denk door een aantal dingen; de coöperatieve insteek en de missie om ondersteunend te zijn aan inmiddels al 50 aangesloten lokale coöperaties. Er is een zeer gemotiveerd klein team in Amsterdam wat keihard werkt. Er is stabiele groei en er zijn er weinig die zwichten voor verleiders. Het volgende is overigens het motto van het om collectief:
Tijd voor verandering. Daar kan jij aan meedoen! En dat is goed voor iedereen. Bij EigenWijkse Energie, onderdeel van om | nieuwe energie, hebben we namelijk één gezamenlijk doel. Dat is heel Nederland zo snel mogelijk om te laten gaan van grijze stroom naar 100% duurzame stroom uit eigen buurt. We hebben geen winstoogmerk. Dus hoe meer energie wij leveren, hoe meer wij terug kunnen geven aan het verlagen van jouw rekening en aan duurzame projecten in jouw buurt. Samen om!