Warmtescanner bij het Energieloket

De warmtescanners.jpg18-02-2021 14:41 18-02-2021 14:41

Binnen het Energieloket is een aantal energiecoaches opgeleid en werkzaam als warmtescanner. Zij sporen energielekken in huis op met een speciale infraroodtechniek. Energiecoach Jos Nollet vertelt erover.

We zijn trouwens op zoek naar nieuwe teamleden: mensen die opgeleid willen worden tot Warmtescanner. Dus lees vooral door als je interesse hebt.

Door Jos Nollet – Energiecoach en warmtescanner bij het Energieloket

18 februari 2021

             

Binnen het Energieloket is een aantal energiecoaches opgeleid en werkzaam als warmtescanner. Officieel zijn we  warmtecamera operatoren, maar we noemen ons ook wel de Pool Warmtescanners.  Voorlopig dekken wij het gebied van Wijk bij Duurstede met twee los van elkaar opererende groepen.

Wat is een Warmtescanner?
Wij maken met een (speciale) infraroodcamera mooie beeldjes van een woning en zoeken naar warmtelekken. Dus we zoeken naar energieverlies van een woning, vaak het gevolg van een niet optimale warmte-isolatie van de woning. Deze foto’s kan de bewoner weer gebruiken om maatregelen te treffen om de warmte binnen te houden. Te denken valt aan iets eenvoudig zoals een tochtstrip, maar ook het vervangen van het oude dubbele glas naar nieuw glas, met een betere warmte-isolatie (HR++).

Wanneer een warmtescan?
We worden op twee momenten ingezet. Als het zinnig is om voor het te houden Energiegesprek een globaal beeld van de warmteverliezen te hebben, dan voeren wij een Quick Scan warmtebeeld uit. In een rapportje kun je de foto’s vinden, alsmede onze bevindingen. Een collega Energiecoach kan hier dan samen met de bewoner verder mee.

Wat ook kan is dat juist in het Energiegesprek er zoveel zaken naar voren komen (bijvoorbeeld een heel hoog gasverbruik, wat niet te verklaren is) dat aan ons wordt gevraagd om een volledige Warmtescan uit te voeren. Naast het scannen van de buitengevels, gaan we ook binnen op zoek naar de oorzaak van de buiten gevonden warmtelekken. Op basis van ons rapport houden we dan vervolgens een keukentafelgesprek met de bewoner over welke maatregelen zouden kunnen helpen om bijvoorbeeld de gasrekening naar beneden te krijgen. Soms adviseren we nog verder op zoek te gaan, hetzij bij een EWEC-specialist, hetzij bij een gespecialiseerd bedrijf.

Warmtescan in tijden van corona
Helaas gooit ook hier het coronavirus roet in het eten. Normaliter zouden we bij een Quick Scan warmtebeeld ook van binnen uit naar de isolatie van het dak willen kijken. Maar zowel voor de gezondheid van onze bewoners als de vrijwilligers komen we (liever) niet binnen. Ik verwacht niet dat dit op korte termijn anders zal worden.

Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. We tekenen onze bevindingen op en als we eigenlijk vinden dat we verder zouden moeten zoeken, dan zetten we dat op onze PM-wachtlijst (pro memorie; om te herinneren). We vergeten het dus niet en komen er dus later op terug.

Privacy gewaarborgd
Nu we het toch over administratie hebben, de bewonersrapporten slaan we op in Econobis, het informatiesysteem van het Energieloket. En niet iedereen kan daar zo maar bijkomen, alleen de Energiecoaches, die zulke rapporten gebruiken bij verdere advisering.

Professioneel advies
Om te voorkomen dat de ene warmtescanner iets heel anders aanbeveelt dan de andere warmtescanner, hebben we zoveel mogelijk het proces gestandaardiseerd. Per product een te doorlopen stappenplan, standaard invulformulieren en bewonersrapporten. En voor het geval je toch iets raars tegen komt; een document met tips&tricks, een inhoudelijke achtervang alsmede de mogelijk hier over te rapporteren. We bespreken periodiek zulke issues en nemen dan een verklaring /oplossing daarvan op in het tips&trick document.

Ook Warmtescanner worden?
Zou je zomaar ook een warmtescanner kunnen worden? Waarschijnlijk wel, als je enige affiniteit met techniek en energiebesparing hebt. Maar voordat het zover is, moet je wel een aantal trainingen doorlopen, zowel die van de Energiecoach als het werken met de IR-camera. Verder organiseren we kennisdelingsavonden en masterclasses om onze vaardigheden te verhogen. ‘Zomers heb je vrij af. Want we kunnen alleen maar scannen als er meer dan 10 oC verschil is tussen de binnen- en de buitentemperatuur.

Interese? Stuur een mailtje naar warmtescan@ewec.nl

 Jos Nollet

  

« Terug