ENERGIEZORGEN

6a68f2c5-b212-46d2-9e83-678281bf2f6c.jpg21-10-2021 16:13 21-10-2021 16:13

De energieprijzen rijzen weliswaar al de pan uit, maar zolang je contract doorloopt, voel je dat nog niet in je portemonnee. Maar dan? Mariëlle gaat niet bij de pakken neerzitten en gaat de strijd aan.

Nu de herfst zich aandient en de zonnepanelen ruim een jaar op ons dak liggen kunnen we de staat opmaken. Twaalf panelen zouden het jaarlijkse stroomverbruik van een huishouden als dat van ons moeten dekken. Na een hoopgevende septembermaand vorig jaar kakte de opbrengst van onze stroomcentrale rap in. December leverde slechts enkele euro’s op aan stroom die we minder hoefden in te kopen. In januari had ik dan ook niet alleen last van een Blue Monday, maar leed ik aan een heuse energiedepressie. Gelukkig was februari een zonnige maand en sindsdien gaat het goed. Ik moet zeggen: qua stroomverbruik lijken eigen opwek en stroomafname aardig met elkaar in evenwicht. Ik ben wel blij dat we kunnen terugvallen op de altijd zekere levering van het landelijke elektriciteitsnet. Want zonder die ondersteuning zouden we in de wintermaanden niet thuis kunnen werken, tv kijken en zouden we met de kippen op stok moeten.

In de media verschijnen steeds meer verhalen over het duurder worden van energie. De prijzen rijzen weliswaar al de pan uit, maar zolang je contract doorloopt, voel je dat nog niet in je portemonnee. Ik maak me er wel zorgen over. In de Tweede Kamer en bij het Europees Parlement liggen maatregelen tegen de hoge gasprijs op tafel. In Nederland wil men de belasting op energie verminderen om zo de prijzen voor gas en elektriciteit enigszins in toom te houden. Energie, een schaars goed dat het kostenplaatje van het gemiddelde huishouden behoorlijk op zijn kop gaat zetten. Gelukkig hebben wij zelf al wat maatregelen getroffen: isoleren, koken op elektriciteit en de stroom slurpende tweede koelkast de deur uit. Stroom kunnen we deels zelf opwekken, maar de prijzen voor het steeds schaarser en duurder wordende gas nopen tot verdere actie. De winter staat weer voor de deur. Ik heb de warme sloffen, dikke truien, vesten en plaids voor op de bank alweer tevoorschijn gehaald. En blijven bewegen, liefst in de buitenlucht. Dat is gezond en je stookt je eigen kacheltje meer op. Dan heb je minder behoefte aan warmte om je heen en kan de thermostaat misschien een graadje lager.

Verder ga ik langs bij het Energieloket en de gemeente. Misschien krijg ik zo nog meer tips om minder energie te gebruiken. Ik ga ook mijn energieverbruik vaker monitoren om direct te kunnen zien welk effect onze energiebesparende maatregelen hebben. Dat motiveert om het maximale te doen om meer geld over te houden voor andere dingen. Ik ga de strijd aan.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger bij de EigenWijkse Energie Coöperatie

« Terug