DAAR GAAN WE WEER

MarielleOostveen-VrijwilligerCommunicatie.jpg19-04-2022 15:10 19-04-2022 15:10

Één ding was heel prettig in de afgelopen twee jaar: je kon er altijd met de auto op uit zonder dat je last had van files. Nou, dat tijdperk ligt achter ons. Mijn collega’s die kantoor gebonden werkzaamheden doen, klagen steen en been. De ochtendspits komt later op gang, maar gaat veel langer door en de avondspits begint vroeger. Want er is wel iets veranderd: niemand hoeft meer van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 uur op kantoor te zitten...

Één ding was heel prettig in de afgelopen twee jaar: je kon er altijd met de auto op uit zonder dat je last had van files. Nou, dat tijdperk ligt achter ons. Mijn collega’s die kantoor gebonden werkzaamheden doen, klagen steen en been. De ochtendspits komt later op gang, maar gaat veel langer door en de avondspits begint vroeger. Want er is wel iets veranderd: niemand hoeft meer van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 uur op kantoor te zitten. En daar wordt volop gebruik van gemaakt. Men helpt eerst de kinderen de deur uit, of in mijn geval, staat wat later op en ’s avonds is er voldoende tijd om boodschappen te doen en te koken.

Mijn werkgever heeft beleid ontwikkeld om het woon-werkverkeer met de auto te verminderen. Op kantoor kom je om je collega’s te ontmoeten, voor intensieve groepsoverleggen of als er nauw moet worden samengewerkt. Werken doe je thuis. Voor mij scheelt dat toch twee dagen minder op en neer reizen. Ik werkte namelijk al één dag per week thuis voordat Covid-19 de wereld in haar greep kreeg. En met gemiddeld drie dagen per maand naar kantoor kan ik mijn collega’s ontmoeten, afspraken inplannen en een incidentele borrel meepakken om op de hoogte blijven van de laatste bedrijfsroddels. Meer is niet nodig en ik kan verder efficiënt werken. Werkgever blij: minder kantoorruimte nodig, minder stoken, minder autokilometers en we hebben de afgelopen jaren laten zien dat je ook nog eens veel efficiënter en tegen minder kosten kunt werken. Ik blij: later opstaan, tussendoor mijn plantjes water geven, geen reistijd en minder benzinekosten. Een win-win situatie die goed is voor mijn portemonnee en voor het milieu.

Ik hoop dat we met zijn allen de voordelen van thuiswerken blijven zien. Ik heb sinds vorig voorjaar een E-bike om mee naar het werk te fietsen zonder er helemaal bekaf en bezweet aan te komen. Door het thuiswerkadvies in november ben ik nog maar één keer zo naar kantoor gereisd. Bij regen, grote hitte, gladheid en vorst is de E-bike voor mij geen goed vervoermiddel. Maar behalve de auto is er ook nog de bus. Ik zal weer moeten wennen aan het reizen met OV, maar dat kan wel een goed alternatief zijn. En als ik in plaats van twaalf keer per maand maar één of twee keer met auto, E-bike of OV hoef, hoeven we ons ook niet druk te maken over enorme files op N229 of N227. Dan blijft het wonen (en werken) in Wijk, Cothen en Langbroek heel aantrekkelijk.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger bij de EigenWijkse Energie Coöperatie

« Terug