ZONNIGE DAGEN

zonneparkCothen-BLOG.png04-05-2022 14:48 04-05-2022 14:48

Het is zover. Zonneveld Cothen bevindt zich in de testfase en levert de eerste stroom. Eind april konden investeerders én belangstellenden een kijkje nemen en worden bijgepraat over alles wat met de komst van dit zonneveld te maken heeft. Het was een lang proces, maar het resultaat is iets waar eigenaar, projectontwikkelaar, de buurt, de gemeente, Natuur en Milieu, archeologie en de EigenWijkse Energie Coöperatie allemaal hun aandeel in hebben gehad. Door te luisteren naar en tegemoet te komen aan alle verschillende wensen is het heel anders geworden dan de projectontwikkelaars eerst voor ogen hadden.

Zo is het kleiner met meer ruimte voor een groene buffer tussen het zonneveld en de bebouwing van Cothen. De panelen staan zo opgesteld dat de buurt geen last heeft van schittering en de panelen staan ook lager, zodat er minder horizonvervuiling is. En vanwege de Romeinse Limes zijn de palen minder diep de grond ingegaan. Dat heb ik met eigen ogen én oren kunnen waarnemen.

Via de brug, die al jaren wordt gebruikt tijdens de 3-Kernen Avondvierdaagse, staken we vanaf het Overrijnse veld de Rijnsloot over naar een stuk braakliggend grasland. Daarin staan enkele hoogstamfruitbomen. Jong nog, dus de kruinen en stammen hebben niet veel om het lijf. Achter een hek is er ‘struweel’ aangeplant dat binnen enkele jaren zo dicht begroeid moet zijn dat de elzenhaag langs de Rijnsloot kan worden weggehaald. De haag die ook de oude perenboomgaard aan het oog onttrok, maakt plaats voor een natuurlijke oever van de Rijnsloot. Schapen moeten ervoor zorgen dat de beplanting wordt kort gehouden en de bodem op natuurlijke wijze wordt verarmd voor meer biodiversiteit. Sappig detail is dat de bouw van het zonneveld is vertraagd om de plaatselijke steenuil de kans te geven een nieuwe broedplek te vinden. De bouw startte in oktober 2021 en de hele natte winter stonden de bouwers tot hun knieën in de natte zompige klei. Ik moest denken aan vroeger toen ik in diezelfde klei menige keer een natte sok haalde, omdat mijn laars bleef steken in de modder.

Het allermooiste aan dit verhaal is dat de EWEC een deel heeft opgeëist opdat omwonenden het eerste recht van investeren hadden én opdat een deel van de winst naar een omgevingsfonds gaat. Verschillende partijen uit de gemeente beslissen samen jaarlijks welke sociale, culturele of natuurprojecten geld krijgen uit het fonds. Het is een mooi verhaal. En nu maar hopen op veel zonnige dagen.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

 

« Terug