EEN LITER MEER OF MINDER

kraan.JPG11-05-2022 14:54 11-05-2022 14:54

In april moet ik altijd de meterstand doorgeven om het jaarverbruik van drinkwater vast te kunnen stellen. Dat heb ik, na herhaaldelijk aandringen van Vitens, vorige maand ook gedaan. Ik was blij dat we toch een kleine 20 m3 minder hadden gebruikt dan in het jaar daarvoor. De site van Vitens biedt de mogelijkheid om jouw drinkwaterverbruik te vergelijken met dat van vergelijkbare huishoudens. Dus ik heb keurig ons jaarverbruik ingevuld, vervolgens uit hoeveel personen ons huishouden bestaat en in wat voor soort woning we wonen. En toen ben ik me rot geschrokken!

Wat blijkt? Wij gebruiken elke dag veertig liter water meer dan zelfde huishoudens in vergelijkbare woningen.

Daar ga ik dan met mijn goede gedrag, want ik wil zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk maken en dat geldt ook voor mijn drinkwaterverbruik. Als ik doorklik op de tips – fijn dat ze die er meteen bij melden – zie ik vijf aanbevelingen om water te besparen. De eerste ‘Douche een minuutje korter’ wordt door mij nu al toegepast. Ik sta kort onder de warme douche. Maar ja, het duurt altijd even voor het water uit de douche warm is. De opwarmtijdtijd moet ik erbij optellen. Een waterbesparende douchekop hebben we al. De enige besparing is echt om de andere dag douchen en tussendoor het ouderwetse washandje gebruiken.

De volgende tip betreft het gebruik van water voor de tuin. ‘Gebruik het hele jaar door water uit een regenton’. Dat is een goeie, want wij hebben geen regenton. We zijn zuinig met sproeien, maar als we onze planten en gazon bewateren, dan doen we dat met drinkwater. De derde tip betreft het doorspoelen van het toilet. Ook daar gebruik ik zoveel mogelijk de waterbesparende knop. Ik zou niet weten wat ik daaraan kan veranderen. Tips vier en vijf gaan over respectievelijk sluiten van de kraan tijdens het tandenpoetsen en vervangen van lekkende en druppende kranen. Ook daar is niks mis met onze gewoontes.

Natuurlijk zijn er omstandigheden die kunnen verklaren waarom ons huishouden wat meer water verbruikt. We hadden afgelopen jaar af en toe familie enkele dagen en weken te logeren. Dat is extra douchen etc. Maar daar gaat het niet om. Ik heb door mijn zoektocht ontdekt dat ik veel water gebruik bij het voorspoelen van de vaat. Dat kan minder door de gootsteen als spoelbak te gebruiken. En nu maar kijken of we volgend jaar dichter bij het gemiddelde drinkwaterverbruik uitkomen.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

« Terug