ENERGIEVERBRUIK IN DE TROPEN

Huis Joel-Australlie-680x510.jpgzondag 15 mei 2022 15:15

Een maand naar Australië, eindelijk.

Géén vakantie hoor...familiebezoek…nou ja…ook wel een beetje vakantie.
Géén vliegschaamte want onze zoon woont daar, in Cairns en we hadden hem al 5 jaar niet meer gezien.
Zovéél te vertellen maar in deze column wil ik het vooral hebben over een flink hoge energierekening in de tropen.

Het 40 jaar oude huis van de zoon heeft 5 oude airco’s en ééntje kapot waarvoor tijdelijk een mobiel ding draait. En hij gebruikt vanwege 90 procent luchtvochtigheid vaak 2 dehumidifiers (mooi Engels woord “diehjoemiddiffaiers”: ontvochtigers). Elke dag, ook al zijn ze met z’n tweetjes, draait de wasmachine, vanwege werkkleding (ze zijn loodgieter en elektricien). De T-shirts, korte broeken en jurkjes draaien na een dagje zweten gelijk mee. De schoondochter wil graag een droger aanschaffen, de zoon vindt dat de dehumidifier met een wasrek in de kamer volstaat. Nog voor 19.00 uur gaat daar de zon uit en de verlichting aan. Ze koken elektrisch (en op de BBQ of course). Naar Nederlandse maar ook Australische begrippen is de zoon een grootverbruiker: jaarverbruik 14.000 kWh. ‘Oeps’, denkt mama de energiecoach.

In Cairns is geen keuze in energieleveranciers: Ergon Energy is monopolist in het grootste gedeelte van Queensland behalve in Zuidoost Qld waar sinds 2016 de prijzen zijn gedereguleerd. De Queensland Competition Authority stelt jaarlijks de energieprijzen voor de klanten vast en de Queensland overheid geeft subsidie aan Ergon om de energieprijs gelijk te houden met het goedkopere Zuidoosten. Dit jaar betaalt de zoon in Australische dollar (2/3 euro) 22 cent per kWh en 97 cent per dag vaste leveringskosten, 11 cent per dag voor de meterkosten en 4,5 cent extra per dag voor de meter omdat hij zonnepanelen op zijn dak heeft. Met soms wel tegen de 40 kWh verbruik per dag komt hij op een maandtermijn van omgerekend in euro € 205,- De 17 zonnepanelen zijn er nog niet zo lang: die gaan dat bedrag nog wat verlagen en Ergon rekent met teruglevertarief 6,5 dollarcent.

Ergon levert bijna alleen grijze kolenstroom. Met een opslag van 400 dollar voor 6.500 kWh (gemiddeld gebruik van de Queenslanders) kan de zoon ook Clean Energy krijgen: wind/hydro/biomassa. Ja duh…De zoon wil heus wel zijn verbruik verminderen maar de toekomstplannen zijn nog niet duidelijk: gaan ze dit huis opknappen/er blijven/zo laten/verkopen/zelf een nieuw huis bouwen? Hij denkt al na over een centrale airconditioning in het midden van het huis wat wellicht onder de vloer geplaatst zou kunnen worden…

Ik ben benieuwd wat the energy advice zou zijn… van de energycoach van de EnergyHelpDesk van de Own Cairns Energy Cooperative.

 Sarida van der Meer, coördinator Energie Leveren EWEC

15 mei 2022

 

« Terug