GASTBLOG: De invloed van verduurzamingsmaatregelen op de waarde van je woning.

Wordt je woning echt meer waard als je isoleert, of zonnepanelen op je dak legt? Robbert May, van Winvest Makelaardij, zette het voor ons op een rij:
Zonnepanelen, groene daken en isolatie; verduurzaming van woningen kent vele gezichten. Maar wat is de invloed ervan op de waarde van een woning? Betekent niets doen dat een woning straks minder waard wordt? Een niet-verduurzaamde woning betekent in ieder geval hogere kosten voor nu en in de toekomst.
Het verduurzamen van je eigen woning gaat steeds vaker een grotere rol spelen.
Door het verduurzamen van je woning, geniet je van verschillende voordelen zoals een lagere energierekening, hoger wooncomfort en een gezondere leefomgeving. Daarnaast kan het verduurzamen een positief effect hebben op de woningwaarde en de verkoopsnelheid van de woning.
De prijzen van fossiele brandstoffen nemen alsmaar toe en zullen in de toekomst alleen maar blijven toenemen. Door een woning te verduurzamen, wordt ook de uitstoot van CO2 beperkt wat een positieve invloed heeft op de omgeving en het klimaat.
Energieneutraal
In 2050 moet de woningmarkt energieneutraal zijn, dus daar zullen wij allemaal een steentje aan moeten bijdragen!
Daarom is niet verduurzamen geen optie.
Verduurzamen geldt eigenlijk voor (bijna) alle woningen, tenzij de woning reeds is gebouwd als een “0” op de meter woning.
Duurzaamheidtoepassingen die het meest waardeverhogend zijn
De duurzaamheidtoepassingen die het meest waardeverhogend zijn voor een woning zijn:
- Lucht/lucht of aardwarmtepompen
- Dubbelglas HR++
- Zonnepanelen
- Vloerisolatie
- Dakisolatie
- Muurisolatie
Warmtepomp
Een woning zonder conventionele cv-installatie maar met een warmtepomp komt steeds meer in trek doordat deze woningen niet op het gasnetwerk hoeven te zijn aangesloten en derhalve minder energiekosten met zich meebrengen. Nadeel is wel dat de warmtepompen nog relatief duur zijn en veel ruimte in beslag nemen.
Dubbelglas HR++
Dubbelglas kan heel wat opleveren. Niet alleen voor het milieu maar ook zeker voor je portemonnee. Dubbelglas kan ervoor zorgen dat het energielabel met een klasse stijgt en de vraag naar de woning verhoogd wordt.. Kopers vinden dubbelglas belangrijk en zijn bereid om meer voor de woning te betalen. Dubbelglas is een goede investering in een woning mits deze goed aangebracht is.
Zonnepanelen
Zonnepanelen hebben ook een positief effect op de waarde van een woning. En dat is niet voor niets. Zonnepanelen staan synoniem aan duurzaamheid. Ze liggen prominent op het dak en zijn daarom voor een leek makkelijk te herkennen. Het energielabel verbetert al snel met één of meerdere stappen en zonnepanelen hebben direct een positief effect op de energierekening.
Vloerisolatie
Vloerisolatie is essentieel en draagt veel bij aan het comfort van een woning en bespaart veel energie. Een koude vloer is onbehaaglijk. Het belangrijkste voordeel van vloerisolatie is dat het warmte vasthoudt. Onder een vloer zit namelijk een kruipruimte. Deze ruimte is gemiddeld maar 12 graden.
Als de vloer niet geïsoleerd is, gaat de warmte in de woning verloren doordat de vloer koud is. Met vloerisolatie kaatst de warmte terug in de woning en gaat de warmte niet verloren. Doordat de warmte niet kan ontsnappen, ontstaat er een ander voordeel, namelijk dat er bespaard wordt op de stookkosten.
Muurisolatie
Het isoleren van de buitenmuren brengt veel voordelen mee. Het bespaart op energie, het is behaaglijker in huis, er is sprake van minder vocht en schimmel tussen en op de muren.
Dakisolatie
Dakisolatie geldt als één van de meest waardevolle investeringen. Veel warmte gaat verloren door een slecht geïsoleerd dak. Dakisolatie is zowel in de winter als in de zomer direct voelbaar. De woning blijft in de zomer koeler en in de winter is de zolder behaaglijker.
Beter energielabel
Met al deze maatregelen heeft een woning of krijgt een woning ook een beter energielabel. Menig koper let momenteel op het energielabel; woningen met een groener energielabel hebben doorgaans een kortere doorlooptijd als ze te koop staan dan woningen met een oranje/rood energielabel.
Uitzonderingen daargelaten want een koper die bewust kiest voor een historische woning die door zijn bouweigenschappen en doordat de woning mogelijk een (beschermd) monument is niet of slecht is te verduurzamen, kiest bewust voor zo’n woning, waardoor het niet toepassen van verduurzaming op deze type woningen van ondergeschikt belang is ten opzichte van de waarde van het object.
De koper die welbewust kiest voor een woning met een goed energielabel is doorgaans ook bereid meer te betalen voor een dergelijke woning. Hoe meer maatregelen zijn toegepast - hetzij standaard tijdens de bouw of later door na-isolatie - des te meer een koper bereid is te betalen. Immers een goed geïsoleerde woning heeft minder energiekosten waardoor de bestedings- en investeringsruimte toeneemt.
Derhalve: kan je dan spreken van het feit dat hoe meer verduurzaming is toegepast de woning vanzelfsprekend meer waard is?
In de rol van taxateur ben ik van mening dat een woning waar verduurzaming op de juiste wijze is toegepast een hogere waarde vertegenwoordigt dan zijn substituut waar geen of minder verduurzaming is toegepast.
De mate van de toegevoegde waarde is geheel afhankelijk van het type isolatiemaatregelen die zijn toegepast en de wijze waarop deze zijn toegepast.
Bij de verkeerde isolatietoepassing waarbij een woning als het ware ‘verstikt’ en heel veel vocht vasthoudt, zullen de toegepaste maatregelen juist een negatief effect hebben.
Bij de juiste toepassing van verduurzaming zal de investering terugkeren in de waarde van de woning.
Hoeveel is weer afhankelijk van de type verduurzaming, investering en afschrijving.
Voor zonnepanelen kan er gesteld worden dat de investering minus de afschrijving mee gerekend kan worden in de waarde van het huis.
Bij een woning met volledig dubbelglas waarbij rekening is gehouden met de mate van ventilatie, zal de waarde van de energiebesparing van invloed zijn op de waarde van de woning. Dit kan duizenden euro’s verschil uitmaken; een en ander gerelateerd aan kwantiteit en kwaliteit van het glas.
Al met al kan derhalve gesteld worden dat investeren in verduurzamen:
A goed is voor het milieu
B van invloed is op de vaste lasten
C van invloed is op het leefklimaat en
D van invloed is op de waarde van de woning.
Hoeveel de waarde toeneemt na de investering van verduurzaming is afhankelijk van verschillende factoren zoals bouwjaar van de woning, ligging en het type toegepaste (gecombineerde) verduurzamingsmaatregelen.
Wil je weten wat de investering van jouw verduurzamingsmaatregelen betekent voor jouw woning? Een taxatierapport van jouw woning kan duidelijkheid verschaffen in de huidige marktwaarde.
Robbert May, Winvest Makelaardij - www.winvestmakelaardij.nl