OVERVERHIT

MarielleOostveen-VrijwilligerCommunicatie.jpgwoensdag 09 november 2022 10:51

Alweer een weerrecord gebroken. Eind oktober hadden we te maken met drie warme dagen op een rij en ook de eerste dagen van november lijken op een Indian summer. Een cadeautje van de natuur dat ik beschouw als een aanmoedigingsprijs om nog beter mijn best te doen om minder fossiele energie te verbruiken en mijn ecologische voetstap te verkleinen. De berichten van overstromingen, verwoeste oogsten door teveel of juist te weinig water komen dagelijks langs en dat doet me wel wat. En hoewel ik heel blij ben dat we kunnen bezuinigen op gas zonder in de kou te zitten, heb ik er een dubbel gevoel over.

We zijn al enige tijd op zoek naar wat we het beste kunnen doen als we toch de veertien jaar oude HR+ ketel moeten gaan vervangen. Een warmtepomp is wel heel erg duur. En met een warmtepomp ga je weliswaar van het gas af, maar wel veel meer elektriciteit gebruiken. Na wat informeren bij lokale installateurs blijkt dat op de levering van warmtepompen anderhalf jaar wachttijd zit. Dat is lang en dan ook nog duur in aanschaf en duurder in stroomverbruik.

Een zonneboiler blijkt minder duur dan een warmtepomp, sneller leverbaar en te installeren. Een warmtepomp kan altijd later nog. Ons dak dat oost-west ligt, lijkt ideaal met nagenoeg de hele dag zonopbrengst. Voor de installatie verhuizen enkele zonnepanelen naar de achterkant en aan de voor- en achterkant komen panelen die zonlicht omzetten in warmte. We gaan dus niet extra elektriciteit maken op topdagen en -uren, maar zorgen voor meer spreiding door verplaatsing van enkele panelen én we slaan energie op als warmte. In het meest optimistische geval besparen we tot 50% van ons gasverbruik, terwijl we door de nieuwe ketel ook een klein beetje minder elektriciteit gaan gebruiken. Dat scheelt toch 500 à 600 m3 gas per jaar. Op de aanschaf van de zonneboiler krijg je een beetje subsidie. De investering financieren we vanuit het Warmtefonds. Daarvoor moet je wel vasthoudend zijn, want de site ligt er regelmatig helemaal uit. Ook afgelopen weekend was het weer raak. Kennelijk raakt de site door het grote aantal aanvragen oververhit.

Maar als het lukt, en we alle benodigde papieren kunnen aanleveren, krijgen we korting op de te betalen rente. Of het helemaal rendabel is, weten we niet, maar we hebben genoeg klimaatactivisme om het door te zetten.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

 

« Terug