Mariënhoeve duurzaam

In 2015 hebben we een eerste haalbaarheidsonderzoek gedaan naar zonnepanelen op de sporthallen van Mariënhoeve. Daaruit bleek dat er op de daken wel 2000 tot 3000 zonnepanelen passen. Momenteel zijn we bezig om nog wat nauwkeuriger te kijken, onder andere naar de constructie van de daken en de elektrische aansluitingen. Het betreft een uniek project, waarbij leden, inwoners en sporters in Wijk bij Duurstede kunnen participeren door bijvoorbeeld het kopen van zonnedelen of het afnemen van stroom.
Voor het onderzoek en het ontwikkelen van de businesscase is budget beschikbaar gesteld vanuit het Provinciaal Aanjaagfonds. Daarmee kunnen we een projectleider (Tineke Weide) inhuren en desgewenst ook externe technische en financiële deskundigen. Ook heeft de gemeente bijgedragen aan de constructie-onderzoeken die zijn uitgevoerd door Buizer BV en JVZ. Uit de tot nu toe verzamelde informatie en uitgevoerde constructie-onderzoeken is gebleken dat de daken van twee gebouwen in ieder geval in aanmerking komen. Wel zijn er bouwkundige aanpassingen nodig.Op de schuine daken van de nieuwe MFA hal zouden 1410 panelen geplaatst kunnen worden in een oost-west opstelling. Dit zou dan een zonnestroominstallatie worden van tussen de 366 en 381 kWp.
Op de grijze sporthal (judo/jeu de boules/fitness) is plaats voor circa 480 panelen (132 kWp). Dit is vergelijkbaar met de installatie op de Steenfabriek.
We verwachten op korte termijn voldoende gegevens te hebben om de businesscase door te kunnen rekenen. Daarbij werken we de scenario’s uit voor postcoderoos en SDE+. Enige haast is geboden want we willen meedoen aan de volgende ronde van SDE+ die 22 maart open gaat.
We hebben inmiddels schriftelijk toestemming van de Stichting WijkSport voor plaatsing en exploitatie van een zonnestroominstallatie. Er zijn al indicatieve prijsopgaves binnen. De bedoeling is dat we ook op Mariënhoeve (een deel van) het geld binnenhalen met crowdfunding. Als lid van de EigenWijkse Energie Coöperatie kan je dan met voorrang investeren in je eigen stroomopwekking tegen aantrekkelijke rendementen. Blijf op de hoogte via de Nieuwsbrief, Facebook en deze website!