Zonnepark Cothen financieel rond

ZpCOTHEN B 300dpi-680x510.jpg17-06-2021 08:53 17-06-2021 08:53

Voor het eerste zonnepark van Wijk bij Duurstede zijn nu alle financiële formaliteiten rond. Leden van EWEC brachten samen € 250.000 van de financiering op, waarmee zij delen in de opbrengst. Ook zijn er afspraken gemaakt over een Gebiedsfonds voor duurzame projecten in Wijk bij Duurstede. Het energiebedrijf van EWEC, EigenWijkse Energie, gaat de stroom die het park oplevert aanbieden aan haar klanten.

Zonnepark Cothen financieel rond

Voor het eerste zonnepark van Wijk bij Duurstede zijn nu alle financiële formaliteiten rond, de zogenoemde financial close. De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) was vanaf het begin intensief betrokken bij de plannen, vooral om ervoor te zorgen dat de inwoners kunnen meedelen in de opbrengst. Ook zijn er afspraken gemaakt over een Gebiedsfonds voor duurzame projecten in Wijk bij Duurstede. Het energiebedrijf van EWEC, EigenWijkse Energie, gaat de stroom die het park oplevert aanbieden aan haar klanten.

Energie uit je eigen gemeente
De eerste, 100% groene, stroom op het net wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2022. EigenWijkse Energie biedt dan de stroom van Zonnepark Cothen aan. Het energiebedrijf van EWEC vormt samen met meer dan 50 andere lokale coöperaties het landelijk collectief om |nieuwe energie. Sarida van der Meer, directeur van EigenWijkse Energie, kan bijna niet wachten: “Hoe mooi is het als je je laptop in het stopcontact steekt, of je wasmachine aanzet, dat je weet dat deze stroom niet alleen 100% duurzaam is opgewekt, maar ook nog eens uit je eigen buurt komt!” 

Veel aandacht voor het landschap
Projectontwikkelaar Sunvest start de bouw van Zonnepark Cothen in augustus, maar een groot gedeelte van de groene bufferzone is al aangelegd. Sunvest heeft in dit project veel aandacht gegeven aan de landschappelijke inpassing van het park, juist om het draagvlak bij de omwonenden niet te verliezen. Omdat het zonnepark in het foerageergebied van de steenuil ligt zullen er, samen met de lokale vogelwerkgroep, extra nestkasten worden geplaatst. Daarnaast wordt er alleen gebouwd van augustus tot januari om de steenuilen niet te storen in de voortplantingsperiode.

http://www.sunvest.nl/zonnepark-cothen/

Nieuwe zonneparken in ontwikkeling
Onlangs heeft EWEC met dezelfde ontwikkelaar Sunvest  een samenwerkingsovereenkomst afgesloten om gezamenlijk Zonnepark Wijkerbroek te ontwikkelen. EWEC wordt daar voor 25% eigenaar.

In hetzelfde Wijkerbroek werkt EWEC nu aan de plannen voor de Zonnevelden Wijkerbroek Oost en Wijkerbroek West. Dit zijn projecten van LC Energy. Voor deze parken zal de crowdfunding bij inwoners van Wijk bij Duurstede waarschijnlijk na de zomer starten.

« Terug