Zorgelijk stijgende energieprijzen

TheOnlyWayIsUp-680.jpg22-09-2021 13:36 22-09-2021 13:36

In diverse krantenartikelen van afgelopen weken wordt uitleg gegeven van de oorzaken van de enorme prijsstijgingen van gas en elektra. De gasprijs, die zo hoog is door dreigende tekorten, hoge vraag en CO2 heffingen, heeft sterke invloed op de prijs van elektriciteit. om | nieuwe energie heeft eigen opwek met zon en wind, maar is gebonden aan de energiemarkt. Daardoor, net als andere energiebedrijven, moet om de prijzen doorberekenen aan de klanten. Overheden in diverse landen beginnen al met maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden. Coöperaties als de onze kunnen een rol spelen, met o.a. energieadvies door energiecoaches en met potjes geld die gevuld worden door de winst van zonneparken.

Zorgelijk stijgende energieprijzen

In diverse krantenartikelen van afgelopen weken wordt uitleg gegeven van de oorzaken van de enorme prijsstijgingen van gas en elektra.  De gasprijs, die zo hoog is door dreigende tekorten, hoge vraag en CO2 heffingen, heeft sterke invloed op de prijs van elektriciteit. om | nieuwe energie heeft eigen opwek met zon en wind, maar is gebonden aan de energiemarkt. Daardoor, net als andere energiebedrijven, moet om de prijzen doorberekenen aan de klanten.

Er lijkt op dit moment maar één richting te zijn en dat is omhoog. Dagelijks nog lopen de energieprijzen op. Het niveau van voor corona is dik overstegen. Het lijkt erop dat hier voorlopig geen einde aan komt. Kwestie van vraag en aanbod. Alle energiebedrijven hebben hiermee te maken.

Je gaat nu niks merken als je vorig jaar of twee jaar geleden een langlopend contract hebt afgesloten.  Het variabel contract heeft in juli al een flinke duw omhoog gehad en dat zal in januari 2022 ook weer gebeuren. Je kunt bij ons op de website de prijzen maandelijks volgen. Als je toe bent aan een nieuw contract kun je even op variabel blijven en vast zetten op het moment dat jou goeddunkt. Elke maand staan de nieuwe tarieven op onze website (Klant worden - EWEC groene energie uit Wijk bij Duurstede)

Voorbeeldje van onze prijsontwikkeling (enkeltarief kale leveringstarief, één jaar vast):

 

Datum

Elektra

Gas

1-1-21

0,082775

0,282994

1-4-21

0,093580

0,320179

1-7-21

0,113532

0,391857

1-9-21

0,142012

0,571690

 

De meest gedupeerde groep is de groep energieverbruikers in slecht geïsoleerde huizen, zonder geschikt dak voor zonnepanelen, met oude elektrische apparaten en een lege portemonnee.  Overheden in diverse landen beginnen al met maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden.  Coöperaties als de onze kunnen een rol spelen, met o.a. energieadvies door energiecoaches en met potjes geld die gevuld worden door de winst van zonneparken.

Heb je zonnepanelen? Dan heb je minder last van de stijgende elektriciteitsprijzen.  De hamvraag is: hoe zorg je ook voor vermindering van je gasverbruik?  

Grote stappen vragen dure investeringen: allereerst je huis isoleren, wellicht dan een (hybride) warmtepomp en zonnepanelen, een zonneboiler….Voor een gemiddelde woning geef je al snel meer dan een jaarsalaris uit. Dat is niet voor elke huizenbezitter weggelegd: bij het Energieloket kun je advies krijgen over subsidies, of die soelaas bieden, of over de gemeentelijke verduurzamingsregeling wellicht.

Kleine stappen zetten zeker zoden aan de dijk. Genoegen nemen met een graadje minder op de thermostaat. Eerst een trui extra aan. De kat op schoot, wat meer bewegen. Een dekentje op de bank. Minder vaak en kort douchen en met koud water wassen.  Kokend water niet afgieten in de gootsteen maar in een schaal op het aanrecht nog even laten staan. Ga je in de loop van de ochtend weg: dan gaat de kachel niet aan. Alleen daar waar je bent verwarmen. Jij bepaalt en niet de voorgeprogrammeerde thermostaat.

Elke maatregel voel je direct in je portemonnee. Ik moedig je aan je gasverbruik dagelijks te monitoren en te verminderen waar mogelijk. Maak eventueel gebruik van de ondersteuning die het Energieloket of de gemeente of je verhuurder biedt. Houd ook de komende acties van het Energieloket in najaar en winter in de gaten.

 

Sarida van der Meer, directeur EigenWijkse Energie

 

« Terug