De EWEC is een coöperatie – Waarom is dat belangrijk?

EWEC-infographic210503#03_web.jpg21-10-2021 15:32 21-10-2021 15:32

In dit artikel dat recent verscheen in de Duurzaamheidskrant van de gemeente Wijk bij Duurstede leggen we in het kort uit hoe de coöperatie EWEC in elkaar steekt.

De C in EWEC is van groot belang. Die c van cooperatie geeft namelijk aan dat de leden de baas zijn.

De EigenWijkse Energie Coöperatie is de partner van de gemeente als het gaat om duurzame energieprojecten en energiebesparing. Dat is een verantwoordelijke taak.  Maar wat voor club is EWEC eigenlijk? En wat kan zij voor de inwoners betekenen?  

EWEC is opgericht in een tijd waarin nog veel mensen klimaatverandering en uitputting van de aarde zagen als geitenwollensokkenproblemen. Een aantal mensen vond dat er veel te weinig gebeurde en daarom gingen ze het zelf doen. Inmiddels is het tij wel gekeerd en zijn we ons pijnlijk bewust van het belang van energiebesparing en het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame energie. Al was het maar omdat we het steeds meer in onze portemonnee voelen.

Wat doet een coöperatie
EWEC is een coöperatie: een ledenorganisatie zonder winstoogmerk. De leden, op dit moment zo’n 350,  bepalen het beleid, heel democratisch dus. Eén zo’n keuze nu is bijvoorbeeld: wel zonneparken, (nog) geen windmolens. Als je lid wordt van EWEC geef je niet alleen support, maar heb je dus echt invloed op de besluitvorming.

Projecten
EWEC gebruikt haar invloed bij de afspraken met de projectontwikkelaars van de zonneparken in onze gemeente.  Het resultaat is dat de zonneparken voor een deel van óns, de inwoners, worden. Dankzij EWEC konden tientallen Cothenaren groen investeren in Zonnepark Cothen en ontvangen zij daar de komende jaren een mooi rendement van. Eerder al heeft EWEC grote zonnedaken gerealiseerd en nu zorgt de coöperatie ook voor meer openbare laadpalen. Dat is hard nodig, want het aantal elektrische auto’s groeit.

EigenWijkse Energie I om
De EigenWijkse Energiewinkel aan de Steenstraat is de thuisbasis van de coöperatie. Daar vind je ook het energiebedrijf: EigenWijkse Energie I om, het groenste energiecollectief van Nederland.  Nu met 450 klanten en dat aantal groeit wekelijks. Lees ook het artikel over jouw lokale energiebedrijf in deze krant.

Het Energieloket: gratis advies
Bij het Energieloket kunnen particulieren én bedrijven terecht voor onafhankelijk advies over energiebesparing en duurzame energie. Hoe zorg ik dat mijn energierekening omlaag gaat, waar moet ik beginnen als ik mijn huis wil verduurzamen, waar kan ik lokaal terecht voor zonnepanelen? In het Energieloket werkt EWEC samen met de gemeente en verschillende partners. Het advies is gratis.

Om klant te worden van EigenWijkse Energie I om of om advies te krijgen van het Energieloket hoef je geen lid van EWEC te zijn.


OPROEP
EWEC is een organisatie in ontwikkeling en staat open voor nieuwe energie van vrijwilligers op allerlei gebied! Dus heb je een paar uur om mee te werken aan ons gezamenlijke succes? Neem dan contact op met Sarida van der Meer 06 12492247. Geen tijd, maar wel een groen hart? Voor 12 euro per jaar ben je al lid van EWEC. Kijk op ewec.nl/lid-worden.

« Terug