Start bouw Zonnepark Cothen

ZpCOTHEN B 300dpi-680x510.jpgdonderdag 21 oktober 2021 15:54

Begin november start de bouw van Zonnepark Cothen, het eerste zonnepark in de gemeente Wijk bij Duurstede. Inmiddels is al gestart met de aanleg van de onderconstructie.  

De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) heeft er op toegezien dat inwoners zelf belang hebben bij dit zonnepark door middel van de uitgifte van obligaties en het in het leven roepen van een omgevingsfonds. EWEC richt hiervoor een onafhankelijke stichting op. Het park staat garant voor een jaarlijkse storting in dit fonds in oprichting, dat zal bijdragen aan duurzame projecten in de gemeente. In 2022 kunnen inwoners de door Zonnepark Cothen opgewekte energie afnemen via EigenWijkse Energie I om.

Als je een zonnepark in je gemeente krijgt, wil je dat de eigen gemeenschap - en in dit geval de inwoners van Cothen in het bijzonder - er ook profijt van heeft. Ook als de ontwikkelaar een prachtig Nederlands bedrijf is. Daarom is de EigenWijkse Energie Coöperatie vanaf het begin aan tafel gegaan met ontwikkelaar Sunvest. En met resultaat: EWEC kreeg voor de inwoners de beschikking over 480 participaties van 500 euro, met een mooi rendement. De aanmeldingen stroomden binnen, het bedrag werd zelfs met 75% overschreven. Gelukkig kunnen geïnteresseerden die naast de buit grepen begin volgend jaar opnieuw inschrijven en wel op de zonneparken die in het Wijkerbroek gerealiseerd worden. Van een van die parken wordt EWEC zelfs voor 25 % mede eigenaar.

EWEC is geworteld in de lokale gemeenschap. De winst die EWEC maakt investeert de coöperatie weer in nieuwe groene projecten in Wijk, Cothen en Langbroek. Tot nu toe heeft EWEC een aantal grote zonnedaken gerealiseerd en laadpalen voor elektrische auto's. Het Zonnepark Cothen is de eerste in een reeks van 5 zonneparken die naar verwachting de komende jaren gerealiseerd worden.

De EigenWijkse Energie Coöperatie, opgericht door bevlogen idealisten, is uitgegroeid tot een serieuze partner op het gebied van duurzaamheid voor gemeente, bewoners en lokale bedrijven. Onder de paraplu van de coöperatie vallen ook EigenWijkse Energie I om - voor 100% groene en lokaal opgewekte energie - en het Energieloket, waarin EWEC met meerdere partners zorgt voor onafhankelijke informatie en advies over duurzame energie. Voor particulieren én bedrijven. EWEC, EigenWijkse Energie en het Energieloket zijn gevestigd in de EnergieWinkel aan de Steenstraat 2 in Wijk bij Duurstede.

 

« Terug