DAT WAS SCHRIKKEN

Sarida-En-ClaudiaStrijdvaardig.web1.jpg16-12-2021 13:58 16-12-2021 13:58

Even leek het er op dat Het Energieloket (een initiatief van Gemeente Wijk bij Duurstede, Woningstichting Viveste, NMU en EWEC ) de broodnodige subsidie zou verliezen.
Alle reden voor bestuurslid EWEC Sarida van der Meer om nog eens duidelijk op een rij te zetten hoe belangrijk de bijdrage van het Energieloket is aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Wijk bij Duurstede.
Dit is een deel uit de tekst die zij heeft ingesproken op de Raadsvergadering van 14 december 2021.
Foto: William Hoogteijling

Wat u moet weten over het Energieloket.
Het Energieloket levert aan inspanningsverrichtingen een kostenbesparing op van rond de € 200.000 per jaar aan salarissen. Dankzij de inzet van 30 lokale vrijwilligers. 15 van hen zijn opgeleid als energiecoach en een flink aantal heeft aanvullende cursussen gedaan: warmtescans, CV inregelen, gespreksvoering, isolatie, ventilatie enz. De vrijwilligers doen dat, met hun hart, professioneel, maar ook als goede buur, als bezorgde wereldbewoner en als verantwoordelijke burger.

Vrijwilligers van het Energieloket en de adviseur duurzaamheid van de gemeente hebben in 2019 de RRE en in 2020 de RREW budgetten aangevraagd bij BZK, én toegewezen gekregen. Daardoor kan Energieloket producten en extra diensten aan bewoners verstrekken. Vooral dit geld werkt als een stevige multiplier. Bijna € 300.000 euro aan overheidsbijdragen heeft geresulteerd in het tot nu toe bereiken van meer dan 1500 huishoudens en er staan nog tot aan juli ’22 veel plannen op stapel waarmee nog eens 1700 huishoudens worden bereikt.

De gemeente mag hierdoor ook een flinke CO2 reductie opvoeren. De samenwerking van Energieloket met het duurzaamheidsteam van de gemeente en met Viveste loopt na 4 jaar samenwerken inmiddels gesmeerd. Dat is naast de goede collega’s van de gemeente voor een groot deel te danken aan de coördinator Energieloket die sinds maart 2020 bij EWEC op de loonlijst is gekomen voor 24 uur per week. Zij is de spil in het web, zij verbindt vraag en aanbod, coördineert alle projecten, zij legt vast, zij legt verantwoording af. Zij overlegt met steeds meer partners zoals Stichting Binding, Voedselbank, de energieloketten in Zeist in Houten. Caritas meldde zich onlangs want we hebben nu ook de energiearmoede aan te pakken. De stijgende energieprijzen van afgelopen jaar leveren inmiddels drama’s op achter heel wat voordeuren. Energiegesprekken met huurders zijn inmiddels Hot Topic, elke week zijn er meerdere aanvragen. Als het KCC van de gemeente wordt gebeld door inwoners met vragen over duurzaamheid dan geeft dat contactcentrum onmiddellijk het telefoonnummer van het Energieloket. Daar is een luisterend oor en een onmiddellijk keuze aanbod uit een energiegesprek in de winkel, een keukentafelgesprek thuis, een vrijwilliger die een warmtebeeld komt maken, een op maat gesneden advies voor kleine energiebesparende maatregelen, advies over zonnepanelen op eigen dak, advies over hoe je met gedragsmaatregelen ook energie kunt besparen. Daarnaast verstrekt de vrijwilliger een tas met energiebesparende producten. Nieuwe bewoners krijgen een brief van de gemeente met het aanbod voor diezelfde energiebespaartas: op te halen in de Energiewinkel. Veel mensen maken dan gelijk een afspraak voor een energiegesprek.

Geen Energieloket is:

- ‘nee’ verkopen aan de inwoners van Wijk bij Duurstede en zoek het maar uit op internet.

- Het Energieloket uitbesteden aan een commerciële partij ipv aan vrijwilligers is wegsmijten van tonnen geld.  Een commerciële partij is namelijk niet betrokken, geen goede buur, snel met het verstrekken van standaardoplossingen. RRE en RREW regelingen worden omgezet in een vouchersysteem waarbij het bedrijf ook nog een strijkstok heeft.

- De talenten en inzet van de vrijwilligers van EnergieLoket aan de wilgen hangen terwijl zij een tastbare concrete bijdrage willen leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen

- Teniet doen van alles wat in jaren is opgebouwd en wat zich steeds meer gaat uitbetalen in meetbaar resultaat

- Heel veel overheidsgeld, bedoeld voor onze inwoners, laten liggen, omdat een Energieloket nodig is voor het realiseren van de aan de budgetten verbonden doelstellingen.

Aangezien de gemeente een regiegemeente is heeft de gemeente partijen nodig voor de uit te voeren taken. Natuurlijk moet er dan ook op de centjes worden gelet. Dienstverlening en participatie met burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven: het is een uitdaging om dat goed aan te sturen. Volgens mij loopt het op duurzaamheid heel gesmeerd.

Ik roep de Raad op: Besef wat u hebt helpen opbouwen en wees ook trots op wat is opgebouwd. Laat uw bewoners niet in de kou zitten.

Breng de energietransitie niet in gevaar.

Sarida van der Meer - 14-12-2021

« Terug