BLOG: FEBRUARI

MarielleOostveen-VrijwilligerCommunicatie.jpg04-03-2022 11:38 04-03-2022 11:38

Het scheelde een haartje of de viering van carnaval kon weer helemaal geen doorgang vinden door een woord dat net als carnaval met een c begint en ook bestaat uit drie lettergrepen. Die twee kunnen gewoon niet door één deur. Aan de carnavalsviering twee jaar geleden hebben we een flinke kater overgehouden. Covid-19 bleek geen Chinees probleem en de hele wereld belandde in de eerste coronalockdown. Helaas zorgt hetzelfde virus er twee jaar later nog steeds voor dat er beperkt carnaval kan worden gevierd. En carnaval vieren is boven de rivieren meer dan in een gekke outfit tot diep in de ochtend hossend en verdund bier drinkend van kroeg naar kroeg trekken. In Cothen was er naast de feesten, ook de verlichte optocht, de tieneravond, de kinderochtend, de revue-middag voor de ouderen en de huisbezoekjes van Prins Carnaval voor wie er door ziekte of andere ellende even niet bij kon zijn. En wat te denken van al die groepen mannen en vrouwen die al vanaf begin januari gezamenlijk een passende outfit en carnavalswagen bedachten bij het thema van dat jaar en dat in de vrije uurtjes in de eerste weken van het jaar in elkaar zetten. Therapeutisch, voor jong, oud en alles er tussenin.

Misschien wordt het tijd om na te denken over een coronaproof carnaval in februari. Dit narrenfeest verplaatsen naar de zomer voegt weinig toe. Alle bijkomstigheden zijn juist waardevol in de sombere periode aan het einde van de winter. In de zomer hebben we genoeg feesten, gaan we op vakantie, naar de camping en de terrassen en zijn er nauwelijks coronamaatregelen. Dan is de behoefte aan nog een feest erbij niet zo groot.

De regering moet op nationaal niveau langetermijnbeleid ontwikkelen met alternatieve scenario’s voor het openbare leven tijdens een pandemie. Wij zouden lokaal kunnen kijken naar hoe we het einde van de winter binnen verschillende anti-virusverspreidende maatregelen toch kunnen vieren. We hebben de Sinterklaasvieringen in elke kern coronaproof kunnen maken. Carnaval is lastiger, maar ik heb geleerd dat waar een wil is, ook een weg is. Als er teveel mensen in Cothen samenkomen om langs de route van de verlichte optocht te staan. Waarom maken we de route dan niet langer en voer je de stoet door zowel Cothen, Langbroek als Wijk bij Duurstede?

In de Cothense supermarkt kun je statiegeldbonnen doneren voor de carnavalsvereniging. Ik stop mijn bon in de daarvoor bestemde box. Zo komt er naast dat ene feest nog wat extra geld in het laatje.

 

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

« Terug