LAAT JE RONDLEIDEN OP ZONNEPARK COTHEN!

zonneparkCothen-680x510.png07-04-2022 18:37 07-04-2022 18:37

Zaterdag 23 april kunnen inwoners een kijkje nemen op Zonnepark Cothen. Het park start deze maand met het opwekken van energie. Reden voor EWEC om samen met ontwikkelaar Sunvest het park voor één dag open te stellen voor publiek. Op zaterdag 23 april vertrekt tussen 10.00 en 14.00 uur elk half uur een rondleiding.

Kom ontdekken hoeveel stroom er door de transformatoren gaat, waar de uil nu zijn onderkomen heeft, welke beplanting er is aangelegd en waarom hiervoor gekozen is en leer alles over zonne-energie.

Trek stevige schoenen of laarzen aan en laat je verbazen! Want Zonnepark Cothen is van ons allemaal.

Kom naar Zonnepark Cothen voor een rondleiding langs de panelen

Zaterdag 23 april kunnen inwoners een kijkje nemen op Zonnepark Cothen. Het park start deze maand met het opwekken van energie. Reden voor de EWEC om samen met ontwikkelaar Sunvest het park voor één dag open te stellen voor publiek. Op zaterdag 23 april vertrekt tussen 10.00 en 14.00 uur elk half uur een rondleiding.

Zonnepark Cothen is normaal niet toegankelijk. Daarom kunnen geïnteresseerden, speciaal vanwege de start van het park, onder begeleiding een ronde langs de zonnepanelen maken.

Vertrek vanaf Overrijnseveld
Zonnepark Cothen is gebouwd aan de overkant van de Rijnsloot in Cothen. De rondleidingen starten vanaf de groenstrook aan het einde van het Overrijnseveld in Cothen, tegenover Overrijnseveld 38. Deelnemers worden hier ontvangen met koffie en thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Is de groep te groot, dan vraagt de organisatie bezoekers even te wachten. De organisatie raadt deelnemers aan om stevige schoenen of laarzen aan te trekken.

Iets nieuws in de gemeente
Wethouder duurzaamheid, Henk Vreeswijk, is verheugd dat Zonnepark Cothen deze maand start met het opwekken van stroom. “Dit is een belangrijke stap naar een energieneutraal Wijk bij Duurstede. Mooi dat Sunvest en EWEC inwoners met deze rondleidingen bij de start betrekken. Een zonnepark is iets nieuws in de gemeente. Nu krijgt iedereen die benieuwd is de kans om rond te kijken.”

Planten en steenuil
Joris Hooijberg van Sunvest hoopt dat inwoners de kans grijpen om meer over het park te weten te komen. “We vertellen alles over zonne-energie en hoeveel stroom er door de transformatoren gaat. Ook laten we zien welke beplanting we hebben aangelegd en waarom we juist voor deze planten kiezen. En waar de steenuil, vaste bewoner van het park, nu zijn onderkomen heeft.”

Zonnepark Cothen is 11 hectare groot. Met 30.844 zonnepanelen voorziet het 4000 huishoudens van stroom. Inwoners van vooral Cothen, maar ook uit de rest van de gemeente, investeerden via EWEC geld in het zonnepark.

Energieneutrale gemeente
De ambitie van de gemeente Wijk bij Duurstede is om uiteindelijk energieneutraal te zijn. Dat betekent dat we in de gemeente evenveel energie opwekken als dat we verbruiken. Hiervoor richt de gemeente zich op energiebesparing en zonnepanelen op daken. Ook heeft de vorige gemeenteraad ruimte gegeven voor 60 hectare zonnevelden. Behalve Zonnepark Cothen zijn nog vier andere zonnevelden in de gemeente in ontwikkeling. Ook die zullen de komende jaren starten met het opwekken van energie.

« Terug