Lokale Laadkracht

Tank EigenWijkse Zonnestroom

Sinds 2018 kun je rijden op EigenWijkse Zon! Met het project Lokale Laadkracht heeft de EigenWijkse Energie Coöperatie in de afgelopen paar jaar 30 laadpunten geplaatst voor elektrische auto's in Wijk bij Duurstede, Cothen en (binnenkort) Langbroek. De stroom voor de laadpalen is afkomstig van onze eigen zonne-energie projecten. Als die niet voldoende stroom leveren maken we gebruik van de stroom van een van de andere coöperaties van ons collectief om | nieuwe energie. Dus je hebt altijd stroom. Momenteel wordt, samen met de gemeente, het aantal laadpunten uitgebreid naar 50.

Voor iedereen

Iedereen kan EigenWijkse Zon tanken bij onze laadpalen. Voor de actuele tarieven: zie hieronder. Op termijn willen we het voor leden van de EigenWijkse Energie Coöperatie mogelijk maken om met korting te laden met een eigen EWEC-pas. En ook willen we zonafhankelijk laden mogelijk maken. De gebruikte laadpaaltechnologie die we toepassen is daar op voorbereid.

Tarieven

Tarieven

Sinds juni 2021 hebben we het starttarief van € 0,60 laten vervallen. Iedere kWh die geladen wordt kost nu € 0,69 inclusief BTW. Op 1 kWh kun je ongeveer 6 kilometer rijden (afhankelijk van rijstijl en soort auto). EWEC heeft geen winstoogmerk! De tarieven dalen zodra de energie goedkoper wordt. 

Ook wij ontkomen er niet aan: verhoging laadpaaltarieven
De energieprijzen zijn geëxplodeerd en daarom moeten ook wij onze prijzen verhogen. De prijs aan de laadpaal is daardoor begin april 2022 helaas gestegen van 37 ct per kWh naar 69 cent per kWh. Gemiddeld is elektrisch rijden met dit tarief nog steeds goedkoper dan rijden op benzine. Maar het is een zuur snoepje. Zodra er prijsdalingen zijn voeren we ze dan ook direct door aan de paal. Dat hebben we ook zo afgesproken met de gemeente. 

Toekomst

In 2022 gaat de EigenWijkse het aantal laadpunten uitbreiden tot zo'n 50 laadpunten. Het aantal elektrische auto's neemt sterk toe. Daarom verwachten we in de jaren daarna steeds met ongeveer 20 extra laadpunten uit te breiden.
Er zijn nu 8 laadpunten op het Walplantsoen, 4 laadpunten op Aanvoerder (plein achter Medsen apotheek), 2 op Jacob van Ruisdaelstraat, 2 op Karel de Grotestraat (Huis van de Gemeente), 4 op Hoogstraat, 4 op Virgilius, 2 op Grote Meent in Cothen, 2 op Kroosakker en 2 bij het Dorpshuis in Cothen. In Langbroek willen we ook zo snel mogelijk plaatsen. Voor een kaart klik hier.

Meer weten?

We maken gebruik van de laadtechnologie van de Wijkse firma Van der Sijs. Die firma doet ook het onderhoud. Als provider is gekozen voor de firma Allego. Die houdt de financiele transacties bij. De start van het project is mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van de Gemeente Wijk bij Duurstede en het Ondernemersfonds. Het Energiefonds Utrecht heeft ons een laagrentende lening verstrekt die we in 10 jaar terugbetalen..