Lokale Laadkracht

Vanaf 13 april 2018 kan je rijden op EigenWijkse Zon! Met het project Lokale Laadkracht gaat de EigenWijkse Energie Coöperatie in de komende paar jaar 50 laadpunten plaatsen voor elektrische auto's in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. De stroom voor de laadpalen is afkomstig van onze eigen zonne-energie projecten. Als die niet voldoende stroom leveren maken we gebruik van de stroom van een van de andere coöperaties waarmee we samenwerken in om, voorheen Duurzame Energie Unie. Dus je hebt altijd stroom. Iedereen kan EigenWijkse Zon tanken bij onze laadpalen. Voor de actuele tarieven zie hieronder. Binnenkort willen we het voor leden van de EigenWijkse Energie Coöperatie mogelijk maken om met korting te laden met een eigen EWEC-pas.

Tarieven

Wij hanteren voor onze EigenWijkse laadpunten een starttarief van € 0,60. Iedere kWh. die geladen wordt kost € 0,35. Op 1 kWh. kan je ongeveer 6 kilometer rijden (afhankelijk van rijstijl).

Binnenkort willen we het voor leden van de EigenWijkse Energie Coöperatie mogelijk maken om met korting te laden met een eigen EWEC-pas.

Toekomst

In de komende paar jaar gaat de EigenWijkse zo'n 50 laadpunten bijplaatsen. We verwachten dat het aantal elektrische auto's sterk zal toenemen. En dat willen we met  deze openbare laadpunten ondersteunen.

Na de 4 laadpunten op het Walplantsoen gaan we 2 laadpunten plaatsen op Aanvoerder (plein achter Medsen apotheek), omgeving Zocherstraat (tegen centrum aan, 2 laadpunten), Cothen, optie omgeving Dorpshuis (2 laadpunten) en Langbroek, optie parkeerplaats Cothergrift (2 laadpunten).

Meer weten?

We maken gebruik van de laadtechnologie van de Wijkse firma Van der Sijs. Die firma doet ook het onderhoud. Als provider is gekozen voor de firma Allego. Die houdt de financiele transacties bij. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van de Gemeente Wijk bij Duurstede en het Ondernemersfonds. Het Energiefonds Utrecht heeft ons een laagrentende lening verstrekt van € 50.000,--

Laadplein Walplantsoen open

Op vrijdag 13 april is op het Walplantsoen in Wijk bij Duurstede het eerste slimme laadplein in de regio Utrecht officieel geopend. Het laadplein is een van de innovatieve producten van de firma Van der Sijs die ook het onderhoud zal doen. 
De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) gaat het laadplein exploiteren en voorzien van echte EigenWijkse stroom. Financiële bijdragen zijn verkregen van de gemeente Wijk bij Duurstede en het Ondernemersfonds. Het Energiefonds Utrecht heeft een lening verstrekt. In de komende twee jaar zal EWEC samen met Van der Sijs 50 laadpunten installeren in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.
Verwacht wordt dat het aantal elektrische auto’s in Wijk de komende jaren sterk zal groeien.
 
De talrijke belangstellenden keken toe bij de eerste laadsessie van wethouder Hans Marchal, technische directeur Henk Roest van van der Sijs, Pieter de Kort van het Ondernemersfond en Sarida van der Meer van de EigenWijkse Energie Coöperatie. Zie video.
Na korte toespraken van wethouder Marchal, Henk Muis, voorzitter van EWEC en Henk Roest, droeg stadsdichter André van Zwieten een toepasselijk gedicht voor.
Het evenement werd afgesloten in de nabijgelegen Graanschuur.

Lokale Laadkracht ontvangt eerste lening uit Energiefonds Utrecht

lening EnergiefondsIn de komende twee jaar plaatst de EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) tenminste 50 openbare laadpunten in de gemeente Wijk bij Duurstede. Het laatste stukje financiering van € 50.000 kwam afgelopen vrijdag 19 januari 2018 beschikbaar in de vorm van een lening van Energiefonds Utrecht. Het project ´Lokale Laadkracht´ van EWEC is het eerste initiatief buiten de stad Utrecht dat een lening ontvangt uit dit fonds, dat op deze dag provinciaal ging. Ten overstaan van een veelkoppig publiek werd de cheque getekend door Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, en door Lot van Hooijdonk, wethouder van de gemeente Utrecht.

Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren sterk toenemen, ook in de gemeente Wijk bij Duurstede. Daarom gaat EWEC van 2018 tot 2020 tenminste 50 openbare laadpunten bijplaatsen in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. Het Wijkse bedrijf Van der Sijs techniek & automatisering en de gemeente Wijk bij Duurstede zijn partner van EWEC in het project ´Lokale Laadkracht´. Na financiële bijdragen van het Ondernemersfonds, de gemeente en EWEC zelf kwam afgelopen vrijdag 19 januari het resterende bedrag van € 50.000 beschikbaar in de vorm van een lening van het Energiefonds Utrecht. Dit fonds verstrekt laagrentende leningen aan duurzame energie-initiatieven. Tot vorige week was het Energiefonds alleen beschikbaar voor initiatieven uit de stad Utrecht. Sinds afgelopen vrijdag bedient het fonds de gehele provincie Utrecht.

Het project Lokale Laadkracht van EWEC is het eerste initiatief in de provincie dat een lening van het Energiefonds krijgt. Vandaar dat op de feestelijke gelegenheid in de gloednieuwe accommodatie van Kampong in Utrecht de cheque werd ondertekend door gedeputeerde van de provincie Mariëtte Pennarts en door de wethouder van de stad Utrecht, Lot van Hooijdonk. Henk Muis, voorzitter van EWEC nam de cheque met veel plezier in ontvangst.

Intentieverklaring

Op maandag 10 oktober 2016 was het de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Op die dag hebben de EigenWijkse Energie Coöperatie, van der Sijs techniek en automatisering en de gemeente Wijk bij Duurstede een intentie overeenkomst ondertekend. 

De intentieverklaring betreft het voornemen om het aantal laadpalen voor elektrische auto’s in Wijk bij Duurstede de komende jaren sterk uit te breiden. De bedoeling is een toekomstbestendige laadinfrastructuur neer te zetten waar elektrische auto’s binnen een uur zover opgeladen zijn dat ze weer 100 kilometer kunnen rijden. Dat zijn palen die met 22 kW kunnen laden. De EigenWijkse Energie Coöperatie is voornemens de palen te installeren en te exploiteren. De plaatselijke firma van de Sijs heeft de benodigde technologie in huis om deze laadpalen te kunnen leveren. In de toekomst kan er dan gereden worden op echte EigenWijkse stroom, onder het motto: Lokale Laadkracht, powered by EWEC!