Lokale Laadkracht

Tank EigenWijkse Zonnestroom

Sinds 2018 kun je rijden op EigenWijkse Zon! Met het project Lokale Laadkracht heeft de EigenWijkse Energie Coöperatie in de afgelopen paar jaar 38 laadpunten geplaatst voor elektrische auto's in Wijk bij Duurstede, Cothen en (binnenkort) Langbroek. De stroom voor de laadpalen is afkomstig van onze eigen zonne-energie projecten. Als die niet voldoende stroom leveren maken we gebruik van de stroom van een van de andere coöperaties van ons collectief om | nieuwe energie. Momenteel wordt, samen met de gemeente, het aantal laadpunten uitgebreid naar 50.

Voor iedereen

Iedereen kan EigenWijkse Zon tanken bij onze laadpalen. Voor de actuele tarieven: zie hieronder. Op termijn willen we het voor leden van de EigenWijkse Energie Coöperatie mogelijk maken om met korting te laden met een eigen EWEC-pas. En ook willen we zonafhankelijk laden mogelijk maken. De gebruikte laadpaaltechnologie die we toepassen is daar op voorbereid.

Tarieven

Tarieven

Vanaf juni 2021 hebben we het starttarief van € 0,60 laten vervallen en betaalde je tot aan 1 april '22 € 0,37 per kWh. Iedere kWh die tussen 1 april en 1 augustus geladen wordt kost € 0,69 inclusief BTW. Vanaf 1 augustus kunnen we, door verlaging van onze inkoopprijs, terug naar € 0,55. Op 1 kWh kun je ongeveer 6 kilometer rijden (afhankelijk van rijstijl en soort auto). EWEC heeft geen winstoogmerk! De tarieven dalen zodra de energie goedkoper wordt. 

Ook wij ontkomen er niet aan: verhoging laadpaaltarieven
Het tarief aan de paal wordt bepaald door de kostprijs van de ingekochte energie, de energiebelasting, de netbeheerkosten van Stedin, de onderhoudskosten en de servicekosten. Ook rente en aflossing en afschrijving nemen we mee. De kostprijs van onze elektriciteit is enorm gestegen, van begin maart tot aan 1 juli met 300 procent en daarom kunnen wij geen ouderwets laadtarief van 35 of 37 cent aanbieden. Tot 1 augustus betaal je daarom 69 cent incl. BTW en vanaf 1 augustus tot 31 december wordt het tarief 55 cent incl. BTW. Gemiddeld is elektrisch rijden met dit tarief nog steeds goedkoper dan rijden op benzine. En is natuurlijk ook stiller en zonder uitstoot van CO2, fijnstof en stikstofdioxide. Zodra op de inkoop prijsstijgingen of prijsdalingen zijn voeren we ze direct door aan de paal. Dat hebben we zo afgesproken met de gemeente. 

Toekomst

In 2022 gaat de EigenWijkse het aantal laadpunten uitbreiden tot zo'n 50 laadpunten. Dit jaar: uitbreiding op Karel de Grote, nieuwe locaties Dirk Fockstraat, Julianalaan in Langbroek, Appelgaard, Dukdalf, Karolingersweg. Met name Stedin zorgt voor veel  vertragingen. Het aantal elektrische auto's neemt sterk toe. Daarom verwachten we in de jaren daarna steeds met ongeveer 20 extra laadpunten uit te breiden.


Huidige situatie

 • Walplantsoen 8 laadpunten
 • Aanvoerder (plein achter Medsen apotheek) 4 laadpunten
 • Jacob van Ruisdaelstraat 2 laadpunten (is een paal die ons om niet is aangeboden: nu kapot. Wordt vervangen door een nieuwe paal.
 • Karel de Grotestraat (Huis van de Gemeente) 2 laadpunten
 • Hoogstraat 4 laadpunten
 • Virgilius 4 laadpunten
 • Cothen: Grote Meent 2 laadpunten
 • Kroosakker 2 laadpunten
 • Dorpshuis 2 laadpunten
 • In Langbroek willen we zo snel mogelijk plaatsen, de vergunning voor Julianalaan is geregeld. Het is wachten op Stedin.
 • Klik voor de kaart.

Meer weten?

We maken gebruik van de laadtechnologie van de Wijkse firma Van der Sijs. Die firma doet ook het onderhoud. Als provider is gekozen voor de firma Allego. Die houdt de financiele transacties bij. De start van het project is mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van de Gemeente Wijk bij Duurstede en het Ondernemersfonds. Het Energiefonds Utrecht heeft ons een laagrentende lening verstrekt die we in 10 jaar terugbetalen..