Nieuws Energieloket

Energiehulp aan inwoners van onze gemeente

Energiehulp-logo-2023-rgb

Gratis Energiehulp voor inwoners met laag inkomen

De energieprijzen zijn flink gestegen. Veel inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede hebben daar last van. Gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, het Energieloket en woningcorporaties Woonin en Heuvelrug Wonen slaan daarom de handen ineen. Samen helpen ze inwoners met een laag inkomen om energie te besparen. Tot eind september ontvangen zo’n 700 huishoudens een uitnodigingsbrief voor gratis Energiehulp.

Om deze inwoners te helpen, is Energiehulp in het leven geroepen. Energiecoaches en -klussers helpen inwoners gratis met het verlagen van hun energieverbruik. Dit doen ze door energiebesparende klussen aan huis. Ook krijgen inwoners tips hoe zij eenvoudig kunnen besparen op hun energierekening.

Start in Cothen en Langbroek Sommige inwoners kregen vorig jaar of dit jaar energietoeslag van het Rijk. Zij ontvangen vanaf eind mei de uitnodigingsbrief voor gratis Energiehulp. Inwoners die geen energietoeslag hebben ontvangen, maar wel een laag inkomen hebben, komen ook in aanmerking voor Energiehulp. De gemeente Wijk bij Duurstede heeft geen contactgegevens van deze groep. Inwoners in deze doelgroep zijn dan ook van harte welkom om zichzelf aan te melden. Dit kan via de link onderaan dit bericht. Op de website van de Regionale Sociale Dienst (RSD) staat wat onder een laag inkomen valt: https://www.rsdkrh.nl/wat-is-een-laag-inkomen.

Energiehulp: zo werkt het Uw woning energiezuiniger maken, wooncomfort verhogen én snel geld besparen op de energierekening. Energiehulp maakt dit mogelijk in een paar eenvoudige stappen. Na ontvangst van de uitnodigingsbrief kunnen bewoners zich online of telefonisch aanmelden voor Energiehulp. Energiehulp neemt dan contact op om een afspraak te maken. Tijdens een bezoek aan huis kijkt de energiecoach samen met de bewoner wat nodig en mogelijk is. Energiehulp maakt een nieuwe afspraak voor het uitvoeren van energiebesparende klussen. De vrijwillige energieklussers installeren eenvoudige energiebesparende producten. Deze verlagen direct het verbruik in huis, zoals ledlampen, tochtstrippen en radiatorfolie.

Over Energiehulp Energiehulp is een initiatief van de gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, het Energieloket en woningcorporaties Woonin en Heuvelrug Wonen. De Rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld aan de gemeente. Hiermee helpt ze huishoudens met een laag inkomen bij het verlagen van hun energierekening. Energiehulp biedt inwoners inzicht in wat zij zelf kunnen doen om grip te krijgen op de stijgende energierekening. Ook regelt Energiehulp dat de woning gratis energiezuiniger wordt gemaakt.

Meer informatie of Energiehulp aanvragen?

 • Heb je een brief gehad van het Energieloket vul dan op aanvraag-energiegesprek jouw gegevens in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt op maandag of woensdag ook bellen met Martine Snapper-Schielein via telefoonnummer: 06-19 32 74 25.
 • Heb je een brief van de gemeente gekregen, kijk dan voor meer informatie op www.stichting-binding.nl/energiehulp.

Webinars en presentaties om terug te kijken

Het Energieloket heeft een aantal webinars verzorgd. Hier laten we drie opgenomen webinars zien. Daarnaast de presentatie over het maken van je eigen energiebespaarplan. 

Webinar Kleine energiebesparende maatregelen

Medio 2020 heeft het Energieloket een webinar verzorgd met praktische tips voor energiebesparing. Dit webinar is bedoeld voor iedereen die wat handige tips wil toepassen in huis om de eigen energierekening omlaag te krijgen en minder te vervuilen. 

Klik op het volgende venster om het webinar te openen:

Presentatie "Je eigen energiebespaarplan maken"

De presentatie "Je eigen energiebespaarplan maken" van Hans Snel is er één voor de "gevorderde leek". De presentatie komt van de gelijknamige online workshop voor energiecoaches. In de presentatie veel links naar wetenswaardige websites. Een belangrijke onderdeel in de presentatie verwijst naar energieverbruiksmeters. Ook voor gas is er een handige link, waarbij je gasverbruik wordt gekoppeld aan de buitentemperatuur (in de Bilt).

Webinar Verduurzaam je monument

Woon je in een monument en wil je je woning graag verduurzamen? Dan raden we je aan om het webinar van deze Energietafel te bekijken! Het webinar heeft plaatsgevonden op 10 oktober 2020.

Wat kun je verwachten? We geven je de juiste handvatten om aan de slag te kunnen:

 • Waar begin je?
 • Op welke technische aspecten moet je letten?
 • Welke regels gelden er voor monumenten?
 • Wat zijn de eventuele financieringsmogelijkheden?
 • Wat kan de gemeente voor je doen? 

Er is een aantal sprekers, ieder met hun eigen invalshoek. Na het openingswoord door wethouder Wil Kosterman, passeren achtereenvolgens:

 • Kees Bakels, die een aantal technische aspecten over verduurzaming van een monument behandelt;
 • Een vertegenwoordiger van het Nationaal Restauratiefonds, over financiering bij verduurzaming van een monument;
 • Renate Cevaal, die haar ervaringen als monumenteigenaar deelt;
 • Wendy Norg, Beleidsaviseur Monumentenzorg en Archeologie bij de Gemeente Wijk bij Duurstede.

Tip: Voor je aan de slag gaat met verduurzaming van je monument is het altijd verstandig de website van de gemeente over dit onderwerp te raadplegen. Klik hier. Voor direct contact, bel 0343 595595 of stel je vraag via info@wijkbijduurstede.nl

Webinar CV optimalisatie

Kijk hier het webinar terug van 7 oktober 2020 waarin Evert Nunes Vas vertelt hoe je de CV installatie kan optimaliseren. Je kunt daarmee wel 10% tot 20% energie en dus geld besparen.