Over Ewec

MET Z’N ALLEN VOOR EEN GROENE TOEKOMST

Dit is EWEC

De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) zet zich sinds 2013 in voor lokale duurzame energieprojecten zoals zonnedaken, én energiebesparing in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. EWEC bestaat vrijwel geheel uit enthousiaste vrijwilligers, van de bestuursleden tot en met de energiecoaches die inwoners helpen om hun huis duurzamer te maken. EWEC is een ledenorganisatie zonder winstoogmerk.  

De coöperatie realiseert met diverse partners zonnedaken en zonneparken in Wijk bij Duurstede. Ook zorgt EWEC voor genoeg laadpunten voor het groeiende aantal elektrische auto’s in de gemeente.

Onder de paraplu van de coöperatie vallen verder:

  • Het Energieloket, waarin EWEC met de gemeente en de woningstichtingen zorgt voor onafhankelijke informatie en advies over energiebesparing en duurzame energie. Voor particulieren VvE’s en bedrijven.
  • EigenWijkse Energie – voor goedkope en 100% groene, lokale energie.

Hier staan we voor

Wij vinden energie té belangrijk om alleen aan politici over te laten. Want energie hebben we altijd nodig. En de prijzen van kolen, olie en gas worden iedere dag hoger. Terwijl energie uit duurzame bronnen zoals zonnepanelen steeds goedkoper wordt. En trouwens ook veel schoner is. Daarom zeggen wij: “energie van, voor en door ons zelf!” 

De EigenWijkse Energie Coöperatie is geworteld in de lokale gemeenschap. We werken als het ook maar enigszins kan met lokale bedrijven. En de winst die we maken investeren we weer in nieuwe groene projecten in Wijk, Cothen of Langbroek. Tot nu toe hebben we een aantal grote zonnedaken gerealiseerd, is een eerste zonnepark veel stroom aan het leveren en hebben wij op 14 locaties in de gemeente openbare laadpunten voor elektrische auto’s.

Energiebedrijf

Daarnaast zijn we een energiebedrijf: EigenWijkse Energie | om. Met 75 lokale energiecoöperaties vormen wij het groenste energiecollectief van Nederland: om | nieuwe energie. Door onze krachten te bundelen kunnen we als collectief 100 % duurzame en lokale energie leveren in onze eigen regio. om verzorgt de contractafhandeling en facturatie voor onze klanten. Als collectief zijn we al 7 keer uitgeroepen tot meest duurzame energieleverancier van Nederland. Samen zijn we om. 

De EnergieWinkel

EWEC, EigenWijkse Energie en het Energieloket zijn gevestigd in een eigen pand pal in het centrum van onze gemeente: Steenstraat 2. We noemen het de EigenWijkse EnergieWinkel. Kom eens binnenlopen voor een praatje en een kop koffie! Of voor een goed en gratis advies! 

Meer leden, meer power

Als coöperatie groeit onze invloed mee met het aantal leden dat wij hebben. Voor 20 euro per jaar steun je ons werk al en heb je invloed op de besluitvorming. Je kan hier onze statuten inzien. Ook onze jaarverslagen zijn openbaar: 202020212022

Hieronder zie je ons bestuur en onze vrijwilligers. We zoeken nog iemand die voor ons aan de slag wil met social media.

Hoe werkt de EigenWijkse Energie Coöperatie?

In dit schema zie je hoe onze energie coöperatie werkt. Samen bepalen we welke projecten we doen.


Bekijk de video over 9 jaar EigenWijkse Energie Coöperatie