Zonneparken

De EigenWijkse Energie Coöperatie is nauw betrokken bij de ontwikkeling van zonneparken in de gemeente Wijk bij Duurstede. Ook wij gooien uiteraard liever eerst alle daken vol. Maar zonneparken zijn nu eenmaal onmisbaar om het gebruik van fossiele energie terug te dringen. Ook in Wijk bij Duurstede. Laten we er dan wel voor zorgen dat de inwoners er ook wat aan hebben.

Lees hier hoe je kunt investeren in Zonnepark Wijkerbroek

EWEC onderhandelt voor jou!

Lees welke plannen er zijn en hoe jouw eigen EigenWijkse Energie Coöperatie ervoor zorgt dat de lokale bevolking hier ook van profiteert. 

EigenWijkse Energie Coöperatie 
De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC) is jouw lokale energiecoöperatie. We zijn een coöperatie, zonder winstoogmerk, met ongeveer 300 lokale leden. Wij zetten ons in voor lokale duurzame energieprojecten. Je kent ons wellicht van de zonnedaken op de Stroomfabriek, op Sportpark Mariënhoeve, of van onze eigen laadpunten ‘rijden op EigenWijkse Zon!’. 

Stand van zaken
De gemeenteraad heeft ruimte gegeven aan 60 ha zonnevelden. Dat zijn zo’n 200.000 zonnepanelen! De plannen zijn nu verdeeld over 5 projecten. Je kunt meer informatie vinden over het beleid van de gemeente op: www.zonneveldenwijkbijduurstede.nl

Hier vind je een overzicht van alle zonneparken.

De ontwikkeling van grootschalige zonnevelden wordt nu concreet. Het eerste zonnepark, Zonnepark Cothen, is al volop in bedrijf. Net als bij ‘Cothen’ doen we ons uiterste best om de inwoners zoveel mogelijk te laten meeprofiteren van deze ontwikkelingen. We zitten aan tafel bij alle projectontwikkelaars en onderhandelen over hoe we naast de lokale lasten, ook de lusten eerlijk en lokaal verdeeld krijgen. De gemeente steunt ons daarin en eist ook ‘lokale participatiemogelijkheden’ van de ontwikkelaars van de zonnevelden.

Meedoen?
Je kunt via de coöperatie, financieel deelnemen aan ‘jouw eigen zonneveld’. Daarmee pak je een mooi rendement op je investering. Deelnemen kan vanaf € 500. We bieden een rente van gemiddeld 4 procent. Een voorbeeld: stel je legt € 1.000 in en je ontvangt een rente van 4% over het uitstaande bedrag. Dat bedrag wordt in 15 jaar afgelost, mèt rente. Dan is je winst na deze periode € 349.
Bij sommige parken wordt EWEC mede-eigenaar. Ook dan valt er voor jou een mooi rendement te behalen. 

En wat als ik geen geld heb om te investeren? Uiteraard kan niet iedereen een groot bedrag missen. Daarom hebben we ook nagedacht over een manier waarop de opbrengsten van de zonneparken wat goeds doen voor álle bewoners van Wijk bij Duurstede. Daarvoor hebben wij samen met Stichting Binding en de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede (VNMW) het Wijks Omgevingsfonds opgericht. In dit fonds komt een deel van de opbrengst van de zonneparken. Het geld is bedoeld om duurzame initiatieven in de gemeente te steunen. 

Help mee
Als lid van de EigenWijkse Energie Cooperatie heb je letterlijk recht van spreken: jouw stem telt! Hoe meer leden, hoe groter onze slagkracht en hoe meer rekening investeerders en andere partijen moeten houden met onze wensen, de inwoners van Wijk. Lid worden is niet duur en levert je een hoop op. Je bent baas van je eigen lokale energiebedrijf. Ook kan je dan investeren in onze projecten en een leuk rendement halen op je spaargeld.

EWEC en zonneparken

In het voorjaar van 2020 rolden vier projectontwikkelaars uit de “schoonheidswedstrijd voor zonneparken” van de gemeente. Inmiddels hebben drie van de vier projectontwikkelaars een omgevingsvergunning aangevraagd. Bij de vergunningsaanvraag moeten allerlei landschappelijke en bewonersbelangen meegenomen worden. Als coöperatie kan en wil EWEC natuurlijk een belangrijke rol spelen bij deze belangen.

Als het aan ons ligt rolt er een zo groot mogelijk eigenaarschap voor de Wijkse bevolking uit de bus. De inwoners van onze gemeente leveren immers ruimte in voor zonneparken, maar willen er graag duurzame energie en financieel rendement voor terug. Met alle ontwikkelaars hebben we daarover goede afspraken kunnen maken.