Reviews en nieuwtjes van het loket

Review

Een Energiegesprek: wat brengt mij dat?

Natuurlijk kunnen wij heel veel zeggen…. Maar liever laten we de inwoners uit onze gemeente spreken.

Lees hieronder een review van Corrie uit Wijk bij Duurstede die gebruik maakte van gratis Energiehulp

Ik heb mij aangemeld voor het energiehulptraject en in juli 2023 zijn er 2 coaches bij mij thuis geweest.

Het gesprek verliep prettig, ze konden mij goed helpen met vragen over energiebesparing en wisten een aantal maatregelingen waardoor ik nog meer zou kunnen besparen en ook nog minder last van kou zou hebben. Daarnaast kreeg ik ook verkoelingstips voor de zomer en wist ik tot wie ik mij kon wenden voor het niet goed werkende ventilatiesysteem.

Deze maatregelen zijn inmiddels, als afgesproken, uitgevoerd door een energieklusser die ook bij mij thuis is geweest.

Ik ben blij over hoe alles is verlopen. Ik werd op de hoogte gehouden van de verschillende stappen en alle afspraken zijn nagekomen.

Ik kan iedereen een energiehulpgesprek aan bevelen.

Lees hieronder een review van Jennifer uit Wijk bij Duurstede

“Met dank aan het Energieloket heb ik nu eindelijk ventilatieroosters die werken.

Mijn klacht werd serieus genomen en hebben mij persoonlijk van alle stappen (met Woonin) op de hoogte gehouden. Ik voelde mij eindelijk gehoord! 

Ik ontving ook nog wat spaarlampen en zuinige douchekop. 

Het persoonlijke contact maakte voor mij echt het verschil”

Lees hieronder een review van Robin en Evelien Slagter.

“Een gesprek bij het Energieloket in Wijk bij Duurstede is een absolute aanrader. Wij zijn momenteel bezig met verbouwingsplannen en het gesprek heeft ervoor gezorgd dat we toch wat wijzigingen in onze plannen hebben gemaakt. Zo hebben we meer inzicht gekregen in het verbruik van onze woning en welke specifieke veranderingen het verschil zullen gaan maken voor verduurzaming.

Het blijkt in ons geval dat we beter kunnen investeren in het plaatsen van nieuw glas dan in muurisolatie. Ook kregen we informatie over subsidies en andere handige tips en weetjes.
De energiecoaches zijn erg vriendelijk en toegankelijk. Wat wij heel fijn vonden was dat de coaches onafhankelijk het gesprek in gingen, de tijd voor je nemen en vanuit eigen enthousiasme graag met je mee willen denken.”

Een Review van Koen Lichtenberg en Loes Vermaeten.

We hebben ons gesprek met de energiecoach als erg positief ervaren. We voelden geen afstand, zoals bij ander maatschappijen, maar meer een prettige samenwerking (immers een coöperatie). We zijn dan ook lid van de Eigenwijkse Energie Coöperatie geworden en ontvangen inmiddels duurzame energie via OM. Daarmee hebben we ook een aandeel in onze eigen energiemaatschappij. Best stoer, toch?

We hebben met name goede tips gekregen over isoleren en al dan niet plaatsen van zonnepanelen en zijn bewuster gemaakt van het gebruik van energie in ons huis. We zullen in de toekomst zeker meer energie gaan besparen en daarmee is onze woning duurzamer geworden.

Al met al voelt het goed om een anonieme energiereus als Eneco achter ons te laten en bewust kleinschaliger (en zelfs goedkoper) de energie-uitdaging aan te gaan.

Nieuwtjes

Regionaal Energie Centrum Zeist is geopend!

Energiecentrum in Zeist geopend voor bewoners in de regio

Inwoners van de gemeenten Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist kunnen rekenen op verbeterde hulp bij het verduurzamen van hun woning. Vandaag opende het nieuwe Energiecentrum aan de Slotlaan 279 in Zeist haar deuren. Grijs naar Groen is een van de deelnemers van het Energiecentrum.

Grijs naar Groen zat eerst in Houten. Op de nieuwe plek in het centrum van Zeist verwacht de organisatie een betere zichtbaarheid en meer aanloop van winkelend publiek. Initiatiefnemer Kees Bakels: “De Slotlaan in Zeist is vanuit de vijf gemeenten goed bereikbaar. En een bezoek is goed te combineren met andere winkelbezoeken.” Behalve voor informatie en onafhankelijk advies kunnen inwoners terecht voor een demonstratie van verschillende oplossingen. Denk aan isolatiemateriaal, ventilatiesystemen en warmtepompen.

Gratis advies
Grijs naar Groen voert in het Energiecentrum gratis en onafhankelijk technische adviesgesprekken met inwoners. Bijvoorbeeld over het energiezuinig maken van hun woning, het zelf opwekken van energie en het afscheid nemen van aardgas. Hiervoor krijgt Grijs naar Groen subsidie van de vijf gemeenten.

Het Energiecentrum is een aanvulling op de diensten van bestaande energie-initiatieven en (digitale) energieloketten. Zo kan Het Energieloket in Wijk bij Duurstede doorverwijzen naar het Energiecentrum. Bijvoorbeeld voor het zien en horen van verschillende energietechnieken, zoals warmtepompen. Voor huurders is de hoek ‘Omlaag die Meter’ ingericht. Hier vinden zij kleine maatregelen en tips over nieuwe gewoontes.

Stichting Energie Zeist
Vanaf 26 maart 2024 zitten ook Mijn Groene Huis en Mijn Groene Bedrijf in het Energiecentrum. Mijn Groene Huis van Stichting Energie Zeist vertelt inwoners van de gemeente Zeist over energiezuinig wonen en duurzaam opwekken. Dit informatiepunt wordt gesubsidieerd door de gemeente Zeist.  Mijn Groene Bedrijf richt zich op ondersteuning aan ondernemers. Op de nieuwe plek krijgt Mijn Groene Huis betere mogelijkheden voor het ontvangen en rondleiden van bewoners.

Openingstijden
Mijn Groene Huis is van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur op het Energiecentrum en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Grijs naar Groen zijn op donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur aanwezig. Kijk voor meer informatie de websites van Grijs naar Groen: https://grijsnaargroen.nl en Mijn Groene Huis: www.mijngroenehuis.nu.

Gratis energiehulp voor mensen met een laag inkomen

De energieprijzen zijn flink gestegen. Veel inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede hebben daar last van. Gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, het Energieloket en woningcorporaties Woonin en Heuvelrug Wonen slaan daarom de handen ineen. Samen helpen ze inwoners met een laag inkomen om energie te besparen. Tot eind september ontvangen zo’n 700 huishoudens een uitnodigingsbrief voor gratis Energiehulp. 

Om deze inwoners te helpen, is Energiehulp in het leven geroepen. Energiecoaches en -klussers helpen inwoners gratis met het verlagen van hun energieverbruik. Dit doen ze door energiebesparende klussen aan huis. Ook krijgen inwoners tips hoe zij eenvoudig kunnen besparen op hun energierekening.

Start in Cothen en Langbroek Sommige inwoners kregen vorig jaar of dit jaar energietoeslag van het Rijk. Zij ontvangen vanaf eind mei de uitnodigingsbrief voor gratis Energiehulp. Inwoners die geen energietoeslag hebben ontvangen, maar wel een laag inkomen hebben, komen ook in aanmerking voor Energiehulp. De gemeente Wijk bij Duurstede heeft geen contactgegevens van deze groep. Inwoners in deze doelgroep zijn dan ook van harte welkom om zichzelf aan te melden. Dit kan via de link onderaan dit bericht. Op de website van de Regionale Sociale Dienst (RSD) staat wat onder een laag inkomen valt: https://www.rsdkrh.nl/wat-is-een-laag-inkomen.

Energiehulp: zo werkt het Uw woning energiezuiniger maken, wooncomfort verhogen én snel geld besparen op de energierekening. Energiehulp maakt dit mogelijk in een paar eenvoudige stappen. Na ontvangst van de uitnodigingsbrief kunnen bewoners zich online of telefonisch aanmelden voor Energiehulp. Energiehulp neemt dan contact op om een afspraak te maken. Tijdens een bezoek aan huis kijkt de energiecoach samen met de bewoner wat nodig en mogelijk is. Energiehulp maakt een nieuwe afspraak voor het uitvoeren van energiebesparende klussen. De vrijwillige energieklussers installeren eenvoudige energiebesparende producten. Deze verlagen direct het verbruik in huis, zoals ledlampen, tochtstrippen en radiatorfolie.

Over Energiehulp Energiehulp is een initiatief van de gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, het Energieloket en woningcorporaties Woonin en Heuvelrug Wonen. De Rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld aan de gemeente. Hiermee helpt ze huishoudens met een laag inkomen bij het verlagen van hun energierekening. Energiehulp biedt inwoners inzicht in wat zij zelf kunnen doen om grip te krijgen op de stijgende energierekening. Ook regelt Energiehulp dat de woning gratis energiezuiniger wordt gemaakt.

Meer informatie of Energiehulp aanvragen?

  • Heb je een brief gehad van het Energieloket vul dan op aanvraag-energiegesprek jouw gegevens in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt op maandag of woensdag ook bellen met Martine Snapper-Schielein via telefoonnummer: 06-19 32 74 25.
  • Heb je een brief van de gemeente gekregen, kijk dan voor meer informatie op www.stichting-binding.nl/energiehulp.