Rijnsloter Zonneweide (BHM)

Het geplande zonneveld aan de Groenewoudseweg in Cothen gaat niet door. Dit besloot BHM Solar begin december 2020 in overleg met de grondeigenaren, omwonenden en de gemeente Wijk bij Duurstede. Samen met inwoners van het dorp zoekt de projectontwikkelaar naar een andere geschikte plek.

Het zonneveld van 9 hectare langs de Groenewoudseweg in Cothen zou tegen de dorpskern aan komen te liggen. Dit leidde tot weerstand bij veel Cothenaren. Als het aan de grondeigenaren ligt, dan blijft de agrarische bestemming van het perceel de komende jaren behouden.
De gemeente Wijk bij Duurstede staat ervoor open om een nieuw plan te beoordelen. Toenmalig wethouder Hans Marchal heeft aangegeven dat de gemeente onderzoekt of BHM Solar binnen het vastgestelde zonneveldenbeleid op een andere plek haar plan kan realiseren.

Voorjaar 2022 heeft de gemeente positief beslist op een principeverzoek om aan de Kapelleweg een vergelijkbare zonneweide te realiseren. Zie https://bhmsolar.nl/zonne-energieprojecten/dwarsdijkse-zonneweide