Stroomfabriek

De Stroomfabriek is het eerste echt grote project van de EigenWijkse Energie Coöperatie. Je eigen zonnestroom opgewekt op een bijzonder Wijks dak.
De Stroomfabriek is sinds 1 oktober 2015 volop in bedrijf. We hebben in de zomer van 2015 505 zonnepanelen geplaatst op de steenfabriek in de Bosscherwaarden. Dat hebben we gedaan in goede samenwerking met de eigenaar van dit Rijksmonument, het Utrechts Landschap. En we kregen advies van de KNHM. Reeds in oktober 2014 waren alle panelen gereserveerd door zo’n 90 huishoudens. Halverwege maart 2015 kwam pas het verlossende bericht, na ruim 4 maanden in spanning afwachten, dat ons project gedurende 15 jaar een exploitatiesubsidie krijgt: de SDE+. Kort daarna is de opdracht tot plaatsing getekend met een lokaal bedrijf: Van der Sijs techniek en automatisering. Sinds eind september 2015 is de Stroomfabriek vol in bedrijf. 

Zon voor en door Wijk

Midden in het rivierenlandschap ligt de Bosscherwaarden met een bijzonder Rijksmonument. Een industriële steenfabriek waar sinds 1923 vele stenen zijn gebakken. Het is echter alweer een tijdje geleden dat de laatste steen lag te drogen. Samen met de inwoners van Wijk heeft EWEC de fabriek nieuw leven ingeblazen. Niet langer als Steenoven, maar als Stroomfabriek. Het dak van de steenfabriek heeft namelijk een perfecte ligging voor zonnepanelen. Op het dak is ruimte voor 505 panelen waarmee jaarlijks circa 130.000 kWh zonnestroom wordt opgewekt. Dit is genoeg voor het gemiddelde jaarverbruik van 40 huishoudens.