VolksWatt

Zonnestroom voor huurders

Zonnestroom is voortaan ook bereikbaar voor huurders. Samen met Wocozon en de EigenWijkse Energie Coöperatie zorgt Viveste ervoor dat elk huishouden toegang heeft tot duurzame stroom. Daarvoor hebben we de coöperatie VolksWatt opgericht. Meteen meedoen? Geef je hier op.

De samenwerking maakt het mogelijk om alle daken van huurders van Viveste in de gemeente Wijk bij Duurstede te voorzien van zonnepanelen. Hiermee kunnen de huurders voortaan een flink percentage van hun stroom door de zon laten opwekken.

Eengezinswoningen en flats

De panelen op eengezinswoningen worden geplaatst door Wocozon. De bewoners van flatwoningen zonder eigen dak kunnen profiteren van collectieve zonnepanelen op de flats. Daar gaat coöperatie VolksWatt voor zorgen.
Met of zonder eigen dak: het financiële voordeel voor de huurders is in beide gevallen ongeveer even groot (minstens € 50 per jaar bij 9 panelen). In totaal kunnen er zo’n 20.000 panelen op de (voormalige) Volksbelang-daken.

Appartementen

Voor huurders van appartementen, dus met een gezamenlijk dak, biedt VolksWatt een andere vorm om te profiteren van zonnestroom. Zij kunnen deelnemen in zogenaamde collectieve zonnedaken, ‘postcoderoosprojecten’.
Huurders worden eigenaar van een of meer zonnepanelen in zo’n collectieve installatie en hoeven daarom geen energiebelasting te betalen over de stroom die deze panelen opwekken.
Op 5 september 2019 is het eerste collectieve zonnedak door wethouder Marchal geopend. Vanaf de straat is,afgezien van de groene aansluitkast, weinig van te zien. Maar op het dak liggen 200 panelen, vermogen ongeveer 60 kWp, jaarlijkse opbrengst circa 50.000 kWh.
In totaal hebben bijna 30 huurders van Viveste meegedaan in dit project.

Kosten

Met een eenmalige investering van € 5 per paneel zijn de deelnemers voor de Belastingdienst formeel eigenaar en hoeven ze over de door ‘hun’ panelen opgewekte stroom geen energiebelasting te betalen. Van het geld dat ze zo uitsparen moet wel de lening afbetaald worden die verstrekt is door het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente in Wijk bij Duurstede. Huurders die meedoen aan het collectieve model en daarbij ook nog klant worden van EWEC hebben extra voordeel.
Onze actuele tarieven zie je hier.

Doe je mee?

Als je geen eigen dak hebt, zoals in een flat, of als je dak niet geschikt is, kan je meedoen. De EigenWijkse Energie Coöperatie zoekt dan een ander dak dat groot genoeg is om jouw panelen, samen met die van andere huurders die meedoen, te kunnen plaatsen. Het eerste dak is zomer 2019 geopend op de Dirk Fockstraat. Je kan voor maximaal 9 panelen intekenen. Voor € 5 per paneel (eenmalig) ben je al eigenaar. Je kan je hier opgeven.

Meer weten?

De meest voorkomende vragen proberen we hier te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Bel dan met : 06 1249 2247 of stuur een e-mail.

Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen met Woonin.