Energiebesparing, subsidies en leningen

Subsidies en energiebesparende maatregelen

Wil je je als particulier oriënteren op kleine of grote energiebesparende maatregelen, dan is de website van Milieucentraal een mooi startpunt. Klik hier!.

Ben je van plan te investeren in energiebesparende maatregelen, dan is het interessant te kijken naar de subsidiemogelijkheden volgens de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Bij investeringen in isolatiemaatregelen, aanschaf van een warmtepomp of een zonneboiler en bij aansluiting op een warmtenet kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie die flink kan oplopen! NB. In 2022 zijn de de subsidiebedragen verhoogd van gemiddeld 20% (subsidieregeling 2021) naar gemiddeld 30% van de kosten!

Voor alle maatregelen geldt dat geen subsidie wordt verstrekt bij doe-het-zelf activiteiten.

Voor isolatiemaatregelen geldt dat er óf twee maatregelen uit het rijtje hieronder moeten worden genomen óf één isolatiemaatregel gecombineerd met een van de andere investeringen, bijvoorbeeld in een warmtepomp. De isolatiemaatregelen waar subsidie op van toepassing kan zijn:

  • Hoogrendementsglas HR++ en Triple-glas, kozijnpaneel of isolerende deur
  • Gevelisolatie
  • Dakisolatie of zoldervloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie en/of bodemisolatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van subsidie , de bedragen en de voorwaarden, klik dan hier.

Voor VVE's is er een aparte isolatieregeling. Klik hier!

In bovenstaand rijtje ontbreken de zonnepanelen, want daar wordt officieel geen subsidie op verstrekt. Wel is het mogelijk via de Belastingdienst de BTW van 21% terug te vragen, indirect natuurlijk wel degelijk een subsidie.

Daarnaast geldt tot 1 januari 2023 de zgn. salderingsregeling. Er ligt inmiddels een wetsvoorstel om de salderingsregeling tot 1 januari 2025 te handhaven op het huidige peil. Daarna zal de vergoeding jaarlijks verminderd worden, is het voorstel. Wil je meer uitleg over investeren in zonnepanelen of de salderingsregeling, klik dan hier .

Energiebespaarleningen

Naast subsidies zijn er ook mogelijkheden om geld relatief goedkoop te lenen voor je energiebesparende maatregelen. Kijk bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek naar de mogelijkheid om extra geld te lenen voor duurzaamheidsmaatregelen. Daarnaast zijn er speciaal leningen in het leven geroepen voor financiering van duurzaamheidsmaatregelen tegen een aantrekkelijke rente vanaf 1,5 %. Zie bijvoorbeeld de uitleg van Milieucentraal over energiebespaarleningen. Ben je van plan zo'n lening af te sluiten raadpleeg dan bijvoorbeeld deze website: Nationaal Warmtefonds.