MEEDOEN AAN COLLECTIEVE INKOOPACTIES ENERGIE?

Sarida van der Meer.JPG15-04-2021 12:53 15-04-2021 12:53

Met regelmaat biedt Vereniging Eigen Huis collectieve inkoopacties energie aan om een gunstige prijs te bedingen voor consumenten. Sarida checkt of het er wel helemaal eerlijk aan toe gaat.

Meedoen aan collectieve inkoopacties voor energie? Sarida checkte hoe Vereniging Eigen Huis dit aanpakt: 

Via een veiling wordt het bedrijf gekozen met het allerlaagste bod. Het uitgemolken energiebedrijf betaalt daarnaast per nieuw contract nog 40-45 euro aan VEH.

  • ‘Het gaat om groene stroom’. Er wordt met geen woord gerept over vergroend gas. En niets over rapportcijfers op duurzaamheid.
  • ‘Geen gedoe.’ Een hoop gedoe: want ieder jaar meedoen aan een veiling, ieder jaar een anders uitziende eindafrekening, ieder jaar een ander aanspreekpunt, ieder jaar een andere app of andere persoonlijke inlogomgeving, maandelijks en jaarlijkse verbruik vergelijken lukt niet.
  • Ze zeggen: ‘Energiebedrijven rekenen geen scherp tarief voor trouwe klanten: het hele systeem is ingesteld op jaarlijks overstappen. Doe je dat niet, dan betaal je steevast een te hoog tarief.’ Bij EigenWijkse Energie bieden we altijd het scherpst mogelijke tarief voor al onze trouwe én nieuwe klanten: hoe meer (trouwe) klanten, hoe lager onze tarieven, voor iedereen.
  • VEH en EWEC hebben beide’ geen winstoogmerk’ en staan voor het belang van de leden. Wat bij VEH aan de strijkstok hangt is voor de kosten van de veiling. Wat bij EWEC aan de strijkstok hangt is voor het investeren in lokale duurzame projecten.
  • Het energiebedrijf wat de veiling wint is de grote verliezer. En de blijvers betalen het voordeeltje van de shoppers. De slimmerds gaan het jaar erop weer weg, ze willen wéér ‘gemiddeld € 300 euro besparen op hun energierekening’. Het concept energieveiling heeft wellicht z’n langste tijd gehad.

De hele communicatie van deze acties is bedoeld om je als klant aan te spreken op je emoties: je wilt dit niet missen (FOMO); waarom zou je teveel betalen (ik ben toch geen dief  van m’n eigen portemonnee); 8.931 mensen gingen u voor (zij doen het ook, dan zal het wel goed zijn); het is zo makkelijk; reageer snel (ik moet nu echt opschieten); de veiling is gesloten, maar er komt een nieuwe ronde, nieuwe kansen (gelukkig, nu ga ik het doen) … en tot slot: u beslist (gevoel van controle).

Natuurlijk ken jij als kritische consument deze kunstjes wel. En je voelt je betrokken bij EigenWijkse Energie want je bent bij ons geen nummer en je krijgt persoonlijk advies en transparante uitleg, aan de telefoon, in de winkel, door je plaatsgenoot, die meestal een vrijwilliger is en die dat doet voor het klimaat.

Ik beveel mensen die écht op elk eurootje moeten letten wél aan jaarlijks over te stappen. Je kunt met een veiling meedoen, want vrijblijvend en daarna zou ik nog kritisch de goedkoopste bedrijven vergelijken via vergelijkingssites op score écht groen. En denk je dan: waar ben ik nu toch mee bezig? Bel me dan. Energieprijzen fluctueren maandelijks, laat je niet gek maken, bij ons zit je gewoon goed. 

Sarida van der Meer – directeur EigenWijkse Energie

« Terug